To je to što me zanima!

Japan oplakuje bivšeg čelnika: 'Ubojicu čeka smrtna kazna...'

Bivši premijer Shinzo Abe napadnut je dok je držao govor pred izbore: 'Prvo će sigurno ići velika i temeljita istraga je li napadač djelovao sam il kao dio neke skupine', rekao nam je japanolog
Vidi originalni članak

Japan je zadnja zemlja na svijetu za koju bih pomislio da se u ovom trenutku može dogoditi ubojstvo bivšeg premijera. Jako me šokiralo jer atentati nisu dio njihove političke tradicije. I sami Japanci su u šoku, ovo se nije moglo ni zamisliti, a kamoli predvidjeti.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Rekao nam je to fizičar i japanolog dr. sc. Tonći Tadić, inače potpredsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, koji je dobio najviše japansko odlikovanje "Red Izlazećeg Sunca", i to upravo od tragično preminulog bivšeg čelnika Japana Shinzo Abe. Osumnjičeni za napad na Abea je Tetsuya Yamagami (41), koji ga je upucao na predizbornom skupu u gradu Nara, blizu Osake, na zapadu Japana.

Abe je napadnut dok je držao govor pred nadolazeće izbore u toj azijskoj državi. Fuji TV izvijestio je da je napadač bivši pripadnik japanske ratne mornarice, a lokalna televizijska kuća NHK objavila je da mu je policija zaplijenila pištolj i da su ga uhitili. Na društvenim mrežama pojavile su se i snimke kad je policija lovila napadača te ga srušila na pod.

Na Abea su ispaljena dva metka. Drugi ga je hitac pogodio u leđa, nakon čega se srušio na tlo. Bivši japanski premijer držao se za prsa kad je pao na tlo i vidio se trag krvi na njegovoj bijeloj košulji. Hitno su ga prebacili u bolnicu, u kojoj je ubrzo preminuo.

- U Japanu su bila dva atentata. Jedan je bio 1868. tijekom rušenja šogunata i drugi 1930-ih, kad je u toj državi bilo jako napeto. Ni prije ni poslije nije se dogodilo nešto slično, a u međuvremenu su se i mjere osiguranja oko političkih lidera u toj zemlji smanjivale i bile opuštenije, što se u ovom slučaju pokazalo velikim nedostatkom - rekao je Tadić i dodao kako Japan ima vrlo stroge zakone o oružju.

- Japan ima zakon o vatrenom oružju i mačevima, koji je jako strog. Nemoguće je kupiti oružje bez svih dozvola, a i kad ga kupite, imate velike kontrole. Nije jednostavno ni imati njihovo povijesno oružje samurajski mač, koji da biste imali morate imati debele razloge te ga ne smijete iznositi iz kuće - pojasnio je Tadić i naglasio kako ubojicu vjerojatno očekuje smrtna kazna.

ATENTAT U JAPANU Tko je upucani Shinzo Abe? Bio je najdugovječniji premijer, a snažno se protivio Sj. Koreji

- Prvo će sigurno ići velika i temeljita istraga je li napadač djelovao sam il kao dio neke skupine. Potom ide suđenje, koje je kod njih vrlo brzo, a na snazi imaju i smrtnu kaznu, koju se ne libe koristiti, a poprilično sam siguran da će je ubojica dobiti - rekao je Tadić.

Što se tiče političke krize, smatra kako do toga neće doći.

- Abe se zbog bolesti povukao iz aktivne politike te je imao počasno mjesto u svojoj Liberalnoj demokratskoj stranci, koja s Budističkom strankom ima sigurnu vladajuću većinu. Abe je bio vrlo utjecajan u političkom životu Japana jer je gospodarski puno ojačao tu zemlju i dignuo je na visoku razinu Bio je prozapadnih stavova te se izrazito bavio vanjskom politikom - zaključio je Tadić.

Što se tiče hrvatskih političara, Zoran Milanović je bio u Tokiju 2015. kao premijer, gdje ga je dočekao upravo Shinzo Abe. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • petarpan242 08.07.2022.

    potpuno je jasno zašto kriminalci cijelog svijeta nakon zločina vrijeme provode u hrvatskoj. -ne moraju se skrivati jer dobiju hr.dokumente.

  • Slagerfest 08.07.2022.

    Tuzne suze lice roni.

  • MarioMarca 08.07.2022.

    U mogu mislit sto ga olakuju ko sto bi mi Plenkia

Komentiraj...
Vidi sve komentare