Obavijesti

News

Komentari 1

Tko je upucani Shinzo Abe? Bio je najdugovječniji premijer, a snažno se protivio Sj. Koreji

Tko je upucani Shinzo Abe? Bio je najdugovječniji premijer, a snažno se protivio Sj. Koreji
7

Bivši japanski premijer, Shinzo Abe, hitno je prebačen u bolnicu, a trenutno je k nakon što je na njega izvršen atentat na predizbornom skupu na zapadu zemlje u gradu Nari

VIDEO

Shinzo Abe, najdugovječniji japanski premijer, upucan je dok je bio u predizbornoj kampanji. Atentator je pucao na njega na ulici u Osaki. Abe je umro u bolnici. Više o tome ovdje

Shinzo Abe rodio se 21. rujna 1954. godine u Tokiju. Abe je bio član ugledne političke obitelji. Njegov djed Kishi Nobusuke bio je japanski premijer od 1957. do 1960., a njegov praujak Sato Eisaku bio je na istoj dužnosti od 1964. do 1972.

Diplomirao je 1977. godine na Sveučilištu Seikei u Tokiju, a zatim se odlučio preseliti u SAD. U Americi je studirao političke znanosti. 1979. godine se vratio u Japan gdje započinje svoj politički put. Postao je aktivan Liberalno-demokratskoj stranci, a 1982. počeo je raditi kao tajnik svog oca, Abe Shintaroa, koji je bio japanski ministar vanjskih poslova.

Japanese PM Shinzo Abe gestures during a press conference in Buenos Aires, Argentina

Abe je napokon 1993. godine osvojio mjesto u donjem domu parlamenta, a kasnije je obnašao niz vladinih dužnosti.

Dobio je veliku potporu zbog svog čvrstog stava o Sjevernoj Koreji, posebno nakon što je ta zemlja 2002. otkrila da je 1970-ih i 80-ih otela 13 japanskih državljana. 2003. godine imenovan je glavnim tajnikom Liberalno-demokratske stranke.

Tadašnji premijer i čelnik LDP-a Koizumi Junichiro 2006. godine bio je prisiljen napustiti položaj zbog ograničenja mandata stranke. Na oba mjesta naslijedio ga je Abe. 

Bivši premijer Japana preminuo nakon napada, Plenković: 'Ove su me vijesti duboko potresle'
Bivši premijer Japana preminuo nakon napada, Plenković: 'Ove su me vijesti duboko potresle'

Shinzo Abe je postao prvi premijer zemlje koji je rođen nakon Drugog svjetskog rata i najmlađi od rata. Kroz svoju političku karijeru nastojao je ojačati veze s Sjedinjenim Državama i voditi asertivniju vanjsku politiku. 

Abe je podržao sankcije Ujedinjenih naroda protiv Sjeverne Koreje nakon nuklearnog testa te zemlje i uveo niz jednostranih sankcija Sjevernoj Koreji koje su uključivale zabranu svih posjeta sjevernokorejskim brodovima japanskim lukama.

Abe je obećao ojačati sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja u zemlji, ali njegov prvi mandat nije bio dugog vijeka. 2007. godine njegova vlada se uplela u niz javnih i financijskih skandala. Dobila je i brojne kritike zbog sporog odgovora na otkriće da je vlada cijelo desetljeće loše postupala s mirovinskim evidencijama milijuna građana.

Japanese Prime Minister Abe shakes hands with U.S. President Trump during their meeting in the Oval Office at the White House in Washington

U srpnju 2007. godine stranka je izgubila većinu u gornjem domu u korist koalicije predvođene Japanskom demokratskom strankom, a u rujnu je Abe objavio da podnosi ostavku. Abe je zadržao svoje mjesto u donjem domu Parlamenta, ali je nekoliko godina ostao politički tih. To se, međutim, promijenilo kada je ponovno izabran za čelnika LDP-a u rujnu 2012.

 Jedan od njegovih prvih koraka bio je posjet svetištu Yasukuni u Tokiju, spomeniku poginulima japanske vojske koji uključuje pojedince osuđene za ratne zločine tijekom Drugog svjetskog rata.

Ta je akcija potaknula glasne prosvjede drugih zemalja azijsko-pacifičke regije, a izazvao je i daljnje kontroverze zbog svojih stavova o suverenitetu otoka u Pacifiku koji su bili sporni između Kine i Japana. 

U.S. President Obama and Japanese Prime Minister Abe participate in wreath-laying ceremony aboard USS Arizona Memorial at Pearl Harbor

Usprkos tome, njegova stranka je odnjela uvjerljivu pobjedu na izborima za donji dom 16. prosinca 2012. godine. LDP-ova većina u domu potpomognuta članovima koalicijskog partnera stranke većinom je odobrila Abea za premijera 26. prosinca 2012. godine.

VIDEO Trenutak atentata na bivšeg japanskog premijera: Prvim hicem ga je promašio
VIDEO Trenutak atentata na bivšeg japanskog premijera: Prvim hicem ga je promašio

Abe je brzo pokrenuo ambiciozan gospodarski program s namjerom poticanja japanskog gospodarstva koje je odavno na izdisaju i pomoći ubrzanju oporavka sjeveroistočne regije Honshu (Tōhoku) razorene potresom i tsunamijem 2011. godine. Program, koji je brzo nazvan "Abenomika", uključivao je mjere kao što su podizanje stope inflacije, dopuštanje vrijednosti jena da padne u odnosu na američki dolar i druge strane valute, te povećanje ponude novca i državne potrošnje na velike projekte javnih radova.

Abeova vlada dobila je veliki politički poticaj na izborima u srpnju 2013. za gornji dom parlamenta, kada su kandidati iz LDP-a i njegovih saveznika New Kōmeitō osvojili dovoljno mjesta da im se zajamči većina u tom domu.

Ovo je oružje s kojim je napadač pucao na bivšeg premijera?!
Ovo je oružje s kojim je napadač pucao na bivšeg premijera?!

Abe je postao japanski premijer s najdužim stažem u studenom 2019., kada je njegovo vrijeme na dužnosti zasjenilo vrijeme Kōshakua Katsure Tarōa, koji je bio na toj funkciji tri puta uzastopno početkom 20. stoljeća.

U kolovozu 2020. Abe je najavio da će podnijeti ostavku na mjesto premijera zbog ponovne pojave ulceroznog kolitisa, iako je ostao na dužnosti kao privremeni dužnosnik do odabira nasljednika. Dana 14. rujna 2020. Suga Yoshihide, Abeov glavni tajnik kabineta, izabran je za novog čelnika LDP-a, a dva dana kasnije postao je i premijer.

Milanović se susreo s njim 2015.

Zoran Milanović bio je u Tokiju 2015. godine kao premijer. Dočekao ga je najdugovječniji japanski premijer Shinzo Abe.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.