Obavijesti

News

Komentari 13

Japan oplakuje bivšeg čelnika: 'Ubojicu čeka smrtna kazna...'

Japan oplakuje bivšeg čelnika: 'Ubojicu čeka smrtna kazna...'
4

Bivši premijer Shinzo Abe napadnut je dok je držao govor pred izbore: 'Prvo će sigurno ići velika i temeljita istraga je li napadač djelovao sam il kao dio neke skupine', rekao nam je japanolog

VIDEO

Japan je zadnja zemlja na svijetu za koju bih pomislio da se u ovom trenutku može dogoditi ubojstvo bivšeg premijera. Jako me šokiralo jer atentati nisu dio njihove političke tradicije. I sami Japanci su u šoku, ovo se nije moglo ni zamisliti, a kamoli predvidjeti.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

shinzo abe VIDEO

Rekao nam je to fizičar i japanolog dr. sc. Tonći Tadić, inače potpredsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, koji je dobio najviše japansko odlikovanje "Red Izlazećeg Sunca", i to upravo od tragično preminulog bivšeg čelnika Japana Shinzo Abe. Osumnjičeni za napad na Abea je Tetsuya Yamagami (41), koji ga je upucao na predizbornom skupu u gradu Nara, blizu Osake, na zapadu Japana.

Abe je napadnut dok je držao govor pred nadolazeće izbore u toj azijskoj državi. Fuji TV izvijestio je da je napadač bivši pripadnik japanske ratne mornarice, a lokalna televizijska kuća NHK objavila je da mu je policija zaplijenila pištolj i da su ga uhitili. Na društvenim mrežama pojavile su se i snimke kad je policija lovila napadača te ga srušila na pod.

Na Abea su ispaljena dva metka. Drugi ga je hitac pogodio u leđa, nakon čega se srušio na tlo. Bivši japanski premijer držao se za prsa kad je pao na tlo i vidio se trag krvi na njegovoj bijeloj košulji. Hitno su ga prebacili u bolnicu, u kojoj je ubrzo preminuo.

- U Japanu su bila dva atentata. Jedan je bio 1868. tijekom rušenja šogunata i drugi 1930-ih, kad je u toj državi bilo jako napeto. Ni prije ni poslije nije se dogodilo nešto slično, a u međuvremenu su se i mjere osiguranja oko političkih lidera u toj zemlji smanjivale i bile opuštenije, što se u ovom slučaju pokazalo velikim nedostatkom - rekao je Tadić i dodao kako Japan ima vrlo stroge zakone o oružju.

- Japan ima zakon o vatrenom oružju i mačevima, koji je jako strog. Nemoguće je kupiti oružje bez svih dozvola, a i kad ga kupite, imate velike kontrole. Nije jednostavno ni imati njihovo povijesno oružje samurajski mač, koji da biste imali morate imati debele razloge te ga ne smijete iznositi iz kuće - pojasnio je Tadić i naglasio kako ubojicu vjerojatno očekuje smrtna kazna.

Tko je upucani Shinzo Abe? Bio je najdugovječniji premijer, a snažno se protivio Sj. Koreji
Tko je upucani Shinzo Abe? Bio je najdugovječniji premijer, a snažno se protivio Sj. Koreji

- Prvo će sigurno ići velika i temeljita istraga je li napadač djelovao sam il kao dio neke skupine. Potom ide suđenje, koje je kod njih vrlo brzo, a na snazi imaju i smrtnu kaznu, koju se ne libe koristiti, a poprilično sam siguran da će je ubojica dobiti - rekao je Tadić.

Što se tiče političke krize, smatra kako do toga neće doći.

- Abe se zbog bolesti povukao iz aktivne politike te je imao počasno mjesto u svojoj Liberalnoj demokratskoj stranci, koja s Budističkom strankom ima sigurnu vladajuću većinu. Abe je bio vrlo utjecajan u političkom životu Japana jer je gospodarski puno ojačao tu zemlju i dignuo je na visoku razinu Bio je prozapadnih stavova te se izrazito bavio vanjskom politikom - zaključio je Tadić.

Što se tiče hrvatskih političara, Zoran Milanović je bio u Tokiju 2015. kao premijer, gdje ga je dočekao upravo Shinzo Abe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa