To je to što me zanima!

JGL razvija sprej protiv prehlade uzrokovane rinovirusom

Projekt razvoja novog, inovativnog proizvoda za poboljšanje zdravlja i kvalitete života, vrijedan 34,9 milijuna kuna, predstavljen je u riječkom Jadran Galenskom Laboratoriju (JGL), priopćeno je u srijedu iz te tvrtke
Vidi originalni članak

Riječ je o razvoju Rino spreja, za što je osigurano bespovratnih 13,87 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Partner u projektu je Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, a znanstvenu podršku daje razvojni partner, tvrtka Biosens iz Zagreba.

Direktorica istraživanja i razvoja JGL-a i voditeljica projekta Maša Safundžić Kučuk izjavila je da je riječ o iskoraku za JGL, s obzirom da prvi put od početka razvijaju proizvod sa supstancama koje do sada nisu korištene u nazalnom spreju, a doprinose smanjenju simptoma i progresije prehlade prouzročene rinovirusom.

"Projekt je važan i zato jer je, u sklopu strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske, tematsko prioritetno područje 'Zdravlje i kvaliteta života' izabrano kao jedno od pet ključnih područja za razvoj hrvatskog gospodarstva, " kazala je.

Iz JGL-a navode da su u tijeku su aktivnosti potvrde koncepta proizvoda in-vitro, kako bi se dokazala njegova sigurnost i djelotvornost te da se stručnjaci JGL-a i riječkog Medicinskog fakulteta nadaju uspjehu.

Pročelnik Zavoda za histologiju i embriologiju i voditelj Centra za proteomiku na Medicinskom fakultetu u Rijeci Stipan Jonjić izjavio je da tim znanstvenika u Centru za proteomiku već više godina provodi istraživanja u području imunologije, virologije, novih vektorskih cjepiva i imunoterapeutika te sudjeluje u nacionalnim i međunarodnim znanstvenim projektima.

"Uvjeren sam da će nastavak suradnje između Medicinskog fakulteta i JGL-a na projektima poput ovog, ali i širenje suradnje u pravcu razvoja novih imunoterapeutika biti od strateškog interesa za oba partnera," rekao je Jonjić.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • nokia8 15.12.2021.

    Kada stize?

  • H...a...u...b...i...c...a 15.12.2021.

    samo čekam antivaksere (mesare,konobare itd) da krenu s teorijama zavjere i ovome..

Komentiraj...
Vidi sve komentare