To je to što me zanima!

Johnson podržao Truss: 'Učinit će sve da prebrodimo ovu krizu'

Liz Truss će u utorak zamijeniti Borisa Johnsona na mjestu britanskog premijera, nakon što kraljica Elizabeta od nje zatraži da sastavi vladu
Vidi originalni članak

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u utorak da će njegova nasljednica Liz Truss učiniti sve kako bi pomogla Britancima da se nose s vrtoglavim skokom cijena energije, koristeći svoj oproštajni govor kako bi podržao novu premijerku.

"Znam da će Liz Truss i ova suosjećajna konzervativna vlada učiniti sve što mogu kako bi ljudi prebrodili ovu krizu i ova će je zemlja izdržati i mi ćemo pobijediti", rekao je stojeći pred vratima rezidencije i ureda u Downing Streetu broj 10.

Britanija će izaći jača iz ekonomske krize, rekao je Johnson odlazeći iz Downing Streeta da podnese kraljici ostavku na mjesto premijera.

TREĆA PREMIJERKA Pala odluka: Liz Truss će voditi Veliku Britaniju nakon Johnsona

"Ovo je teško vrijeme za gospodarstvo", rekao je. "Ovo je teško vrijeme za obitelji diljem zemlje. Možemo i hoćemo ga prebroditi, izaći ćemo jači na drugoj strani."

Premijer je rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin "potpuno zavaravao" ako je mislio da može uspjeti "ucjenjujući i maltretirajući" britansku javnost ograničavanjem opskrbe plinom, podižući tako svjetske cijene.

Johnson je rekao: "Imamo i nastavit ćemo imati tu ekonomsku snagu da ljudima damo novac koji im je potreban da prebrode ovu energetsku krizu koju je prouzročio Putinov opaki rat.

Liz Truss će u utorak zamijeniti Borisa Johnsona na mjestu britanskog premijera, nakon što kraljica Elizabeta od nje zatraži da sastavi novu vladu koja bi se trebala uhvatiti u koštac s energetskom i gospodarskom krizom.

'MOŽE I GORE OD JOHNSONA' 'Nema vremena za gubljenje na Brexit': Europsku uniju brine Truss na mjestu premijerke...

Truss je pobijedila svog stranačkog rivala Rishija Sunaka u glasovanju članova Konzervativne stranke za vodstvo stranke, obećavši smanjenje poreza i pomoć ljudima s njihovim računima za energiju, dok se Britanija suočava s rastućom energetskom krizom.

"Hvala vam što ste mi ukazali povjerenje da vodim našu veliku zemlju", rekla je u ponedjeljak Truss. "Poduzet ću hrabre korake kako bismo svi prebrodili ova teška vremena, ojačali naše gospodarstvo i oslobodili potencijal Ujedinjenog Kraljevstva."

Truss će naslijediti Johnsona, koji je bio prisiljen objaviti ostavku u srpnju nakon višemjesečnih skandala zbog kojih je oslabila podrška njegovoj vladi, a ministri dali ostavke kako bi ga prisilili da odstupi.

Johnson će otputovati u Škotsku kako bi se sastao s kraljicom Elizabetom u njezinoj rezidenciji dvorca Balmoral kako bi službeno podnio ostavku.

Nakon Johnsona s kraljicom će se sastati Truss kako bi dobila mandat da sastavi vladu.

'HVALA SVIMA NA POVJERENJU' Liz Truss će danas preuzeti dužnost britanske premijerke

Nova premijerka će se obrati građanima i zatim započeti s imenovanjima ministara svoje vlade.

Truss će postati četvrti premijer konzervativaca u sedam godina, u vrijeme kad Britanija upada iz jedne krize u drugu. Sada postoji mogućnost duge recesije i daljnjeg rasta inflacije, koja je u srpnju dosegla dvoznamenkastu razinu.

Smjena premijera i imenovanje novog, ceremonija koja se inače odvija u Buckinghamskoj palači, ovoga puta će se dogoditi u Balmoralu, gdje kraljica provodi ljeta, a zbog problema s pokretljivošću nije mogla putovati u London.

Kraljica Elizabeta, pod čijom je vladavinom bilo 14 premijera prije Truss, morala je smanjiti svoje javne nastupe posljednjih mjeseci zbog takvih problema, a također je provela noć u bolnici prošlog listopada zbog nespecificirane bolesti.

NOVA BRITANSKA PREMIJERKA Tko je Liz Truss? Prijetila Putinu, obećava niže poreze, nahvalila Johnsona, građani joj ne vjeruju

Truss stoga mora otputovati u Balmoral kako bi postala premijerka, što je putovanje od oko 1500 km u oba smjera, umjesto uobičajenog putovanja od nekoliko stotina metra od Buckinghamske palače do Downing streeta.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 06.09.2022.

    Ode ona u Kinu prodavat svinjske polovice 🤭

Komentiraj...
Vidi sve komentare