To je to što me zanima!

Jurski park u Ozlju: Kraj kuće našao fosile školjaka i koralja

Kopajući zemlju za fontanu i terasu, ugostitelj Mario Vardijan (33) je našao dvije špilje pune okamenjenih ostataka živih bića koji su stari čak 152 milijuna godina
Vidi originalni članak

Fosile školjaka i koralja stare 152 milijuna godina slučajno je našao Mario Vardijan (33) pokraj svoje obiteljske kuće.

Mario je prije godinu dana u obiteljskoj kući u Ilovcu kraj Ozlja otvorio restoran i ranč. Tad je ispred kuće htio postaviti fontanu, a iza kuće napraviti terasu. Kopajući zemlju za te objekte, otkrio je dvije špilje pune neobičnih primjeraka fosila.

- Nevjerojatna je spoznaja da se upravo u mom dvorištu nalaze fosili stariji od sto milijuna godina - rekao nam je Mario, koji je svoj pronalazak pokazao geologu Darku Fruku, redovitom gostu restorana.

Fruk i njegov kolega paleontolog prof. Eduardo Prelogović napravili su analizu i potvrdili da se radi o fosilima iz geološkog doba gornje jure.

- Nema sumnje da se radio o fosilima iz tog doba, a još bi samo trebalo utvrditi vrstu i rod tih školjaka. Gradonačelnica Ozlja već je dala poticaj za istraživanje otkrivenih fosila na novootkrivenom lokalitetu - kazao nam je geolog Fruk.

Objašnjava da je u doba gornje jure ovaj dio Hrvatske pripadao rubu afričkoga kontinenta, koji se djelovanjem tektonskih silama kasnije odvojio. Tad je to bilo plitkovodno morsko područje dubine oko deset metara. Topla oceanska klima omogućila je život mnogobrojnim skupinama te su se razvijale školjke, koralji, puževi, koji su svojim skeletima gradili morske grebene. Tektonskim djelovanjem, pucanjem i izbacivanjem ploča nastala su strma područja kakvima ozaljsko područje obiluje.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • nezgodni 22.10.2014.

    Ebate, već se zna i koliko su stari i kako su rođeni i kako su krepali... Jedino se ne zna jesu li jestivi...

  • adebajor 22.10.2014.

    U Dalmaciji svaki drugi kamen ima takve fosilne ostatk. U mom dvorištu postoji bar 1000 komada kamena sa fosilnim ostacima

  • dolomit 22.10.2014.

    U cijeloj Hrvatskoj tisuće i tisuće takvih loakliteta. Vijest je toliko glupa kao i začuđeni pogled nalaznika ovog Jurskog parka!

Komentiraj...
Vidi sve komentare