To je to što me zanima!

Kako se pripremala operacija likvidacije osnivača al-Qaede: Ubio ga je dron na krovu kuće

Biden i njegovi bliski suradnici akciju su planirali mjesecima. Tijekom priprema su izradili i maketu sigurne kuće koju su konstruirali obavještajni dužnosnici
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Joe Bien potvrdio je da je u američkom zračnom napadu u nedjelju ujutro na Kabul u Afganistanu ubijen vođa al-Qaede, Egipćanin Ayman al-Zawahiri, što je najveći udarac toj militantnoj skupini otkako je njezin osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Planirali akciju mjesecima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No, prije nego što je izdao zapovijed za likvidaciju al-Zawahirija, Biden se htio informirati o tome gdje se skriva. CNN javlja kako su Biden i njegovi bliski suradnici akciju planirali mjesecima. Tijekom priprema su izradili i maketu sigurne kuće koju su konstruirali obavještajni dužnosnici i smjestili je u Situacijsku sobu Bijele kuće kako bi je Biden mogao analizirati dok se raspravljalo o mogućnostima. 

Ipak, prilika da se ukloni najtraženijeg terorista svijeta, jednog od idejnih začetnika napada 11. rujna 2001. godine, bila je prepuna rizika. Jedan od njih bio je i slučajno ubijanje civila u afganistanskoj prijestolnici, baš kao što se to dogodilo kada je američki dron napao prije 11 mjeseci tijekom kaotičnog povlačenja američke vojske iz Afganistana. 

OPEACIJA CIA Biden najavio izvanredno obraćanje: Likvidirali su suosnivača al-Qaide Zahawrija?

Biden je mjesecima tražio od svojih suradnika da osiguraju da civili, kao i članovi Zawahirijeve obitelji, ne budu ubijeni i prema Bijeloj kući, nitko drugi nije stradao u napadu. 

Primijetili da neko vrijeme provodi na balkonu 

Prvi put su ga o lokaciji Zawahirija izvijestili u travnju. Američki dužnosnici mjesecima su pratili mrežu koja podržava terorističkog vođu u afganistanskoj prijestolnici i identificirali su njegovu ženu, kćer i unuke. Nakon nekoliko mjeseci su počeli prepoznavati i obrasce ponašanja u kući pa su primijetili da Zawahiri povremeno na duže vrijeme izlazi na balkon. 

Biden je također bio zabrinut kako bi napad mogao utjecati na napore SAD-a da osigura povratak Marka Frerichsa, američkog državljanina uzetog kao taoca u Afganistanu prije više od dvije godine. Visoki dužnosnik američke administracije rekao je kako je Biden inzistirao da se umanje rizici za Frerichsovo izvlačenje, kao i za pokušaje preseljenja Afganistanaca koji su pomagali SAD-u tijekom rata.

'PRAVDA JE ZADOVOLJENA' Biden potvrdio smrt vođe Al-Qaede, Egipćanina Zawahirija

Od svojih je suradnika američkih predsjednik zatražio i što više informacija o nacrtima zgrade i o tome kako bi napad mogu utjecati na njenu strukturu. 

Zadnji sastanak bio prije nekoliko dana 

Za vrijeme izolacije zbog Covida-19, 25. srpnja je Biden ponovno okupio dužnosnike na završnom sastanku kako bi još jednom raspravili o opcijama koje bi mogle smanjiti civilne žrtve. Na kraju je odobrio precizan zračnu napad. 

Pet dana kasnije, u 6:18 ujutro po lokalnom vremenu, dva projektila Hellfire ispaljena su na balkon sigurne kuće u Kabulu. Iz više je izvora potvrđeno da je Zawahiri ubijen.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • Ivanka Ban 28.04.2024.

    Obično bradato štakorsko govno dolijalo! Obrijala bih mu bradu poslije smrti i bacila štakorima.

  • Ivan111_1 03.08.2022.

    ameri kukavice, pobjegli navrat nanos iz afganistana, a sada na taj nacin ubiju nenaoruzanog covjeka !!

  • Old Kresoje 02.08.2022.

    Sad se onaj 739 koji pikira na njegovo mjesto veseli, jer se pomaknuo za jedno mjesto

Komentiraj...
Vidi sve komentare