Obavijesti

News

Komentari 33

Kako se pripremala operacija likvidacije osnivača al-Qaede: Ubio ga je dron na krovu kuće

Kako se pripremala operacija likvidacije osnivača al-Qaede: Ubio ga je dron na krovu kuće
1

Biden i njegovi bliski suradnici akciju su planirali mjesecima. Tijekom priprema su izradili i maketu sigurne kuće koju su konstruirali obavještajni dužnosnici

VIDEO

Američki predsjednik Joe Bien potvrdio je da je u američkom zračnom napadu u nedjelju ujutro na Kabul u Afganistanu ubijen vođa al-Qaede, Egipćanin Ayman al-Zawahiri, što je najveći udarac toj militantnoj skupini otkako je njezin osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Planirali akciju mjesecima

Pokretanje videa...

Kako se pripremala operacija likvidacije osnivača al-Qaede: Ubio ga je dron na krovu kuće VIDEO

No, prije nego što je izdao zapovijed za likvidaciju al-Zawahirija, Biden se htio informirati o tome gdje se skriva. CNN javlja kako su Biden i njegovi bliski suradnici akciju planirali mjesecima. Tijekom priprema su izradili i maketu sigurne kuće koju su konstruirali obavještajni dužnosnici i smjestili je u Situacijsku sobu Bijele kuće kako bi je Biden mogao analizirati dok se raspravljalo o mogućnostima. 

Al Qaeda leader Ayman al-Zawahiri appears in an undated FBI Most Wanted poster

Ipak, prilika da se ukloni najtraženijeg terorista svijeta, jednog od idejnih začetnika napada 11. rujna 2001. godine, bila je prepuna rizika. Jedan od njih bio je i slučajno ubijanje civila u afganistanskoj prijestolnici, baš kao što se to dogodilo kada je američki dron napao prije 11 mjeseci tijekom kaotičnog povlačenja američke vojske iz Afganistana. 

Biden najavio izvanredno obraćanje: Likvidirali su suosnivača al-Qaide Zahawrija?
Biden najavio izvanredno obraćanje: Likvidirali su suosnivača al-Qaide Zahawrija?

Biden je mjesecima tražio od svojih suradnika da osiguraju da civili, kao i članovi Zawahirijeve obitelji, ne budu ubijeni i prema Bijeloj kući, nitko drugi nije stradao u napadu. 

Primijetili da neko vrijeme provodi na balkonu 

Prvi put su ga o lokaciji Zawahirija izvijestili u travnju. Američki dužnosnici mjesecima su pratili mrežu koja podržava terorističkog vođu u afganistanskoj prijestolnici i identificirali su njegovu ženu, kćer i unuke. Nakon nekoliko mjeseci su počeli prepoznavati i obrasce ponašanja u kući pa su primijetili da Zawahiri povremeno na duže vrijeme izlazi na balkon. 

Biden je također bio zabrinut kako bi napad mogao utjecati na napore SAD-a da osigura povratak Marka Frerichsa, američkog državljanina uzetog kao taoca u Afganistanu prije više od dvije godine. Visoki dužnosnik američke administracije rekao je kako je Biden inzistirao da se umanje rizici za Frerichsovo izvlačenje, kao i za pokušaje preseljenja Afganistanaca koji su pomagali SAD-u tijekom rata.

Biden potvrdio smrt vođe Al-Qaede, Egipćanina Zawahirija
Biden potvrdio smrt vođe Al-Qaede, Egipćanina Zawahirija

Od svojih je suradnika američkih predsjednik zatražio i što više informacija o nacrtima zgrade i o tome kako bi napad mogu utjecati na njenu strukturu. 

Zadnji sastanak bio prije nekoliko dana 

Za vrijeme izolacije zbog Covida-19, 25. srpnja je Biden ponovno okupio dužnosnike na završnom sastanku kako bi još jednom raspravili o opcijama koje bi mogle smanjiti civilne žrtve. Na kraju je odobrio precizan zračnu napad. 

Pet dana kasnije, u 6:18 ujutro po lokalnom vremenu, dva projektila Hellfire ispaljena su na balkon sigurne kuće u Kabulu. Iz više je izvora potvrđeno da je Zawahiri ubijen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa