News

Komentari 80

Biden najavio izvanredno obraćanje: Likvidirali su suosnivača al-Qaide Zahawrija?

Biden najavio izvanredno obraćanje: Likvidirali su suosnivača al-Qaide Zahawrija?

Al-Zawahri je al-Qaidu vodio s Osamom bin Ladenom, koji je likvidiran u američkoj akciji u Pakistanu 2011. godine, a nakon bin Ladenova ubojstva preuzeo je vodstvo

Američki predsjednik Joe Biden koji je još uvijek pozitivan na koronavirus, obratit će se naciji u noći s ponedjeljka na utorak iz Bijele kuće kako bi obavijestio javnost o "uspješnoj protuterorističkoj operaciji". Američki mediji iz neslužbenih izvora doznaju kako je riječ o likvidaciji suosnivača al-Qaide Aymana al-Zawahrija.

Kako je izvijestila novinska agencija Associated Press, Zahawri je pogubljen proteklog vikenda u napadu američkog drona na jedan stambeni objekt na području glavnog grada Afganistana Kabula. Specijalnu operaciju je, kako javlja Politico, predvodila CIA, a civilnih žrtava u napadu drona navodno nije bilo.

PRATITE UŽIVO: Obraćanje Joe Bidena

Al-Zawahri je al-Qaidu vodio s Osamom bin Ladenom, koji je likvidiran u američkoj akciji u Pakistanu 2011. godine, a nakon bin Ladenova ubojstva preuzeo je vodstvo.

Ayman al-Zawahiri je Al-Qaedin vođa i visoki dužnosnik te stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizirale i sprovele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskome istoku. Egipćanin Al-Zawahiri je bio drugi i posljednji 'emir' Egipatskog Islamskog Džihad, često je nazivan i kao desna ruka Osame bin Ladena, a  bin Ladenovi biografi opisuju ga kao "pravi mozak" al-Qaede.

Jedan od dužnosnika, rekao je da je CIA u nedjelju izvela napad dronom u Kabulu, a napada je potvrdila i talibanska vlada.

U izjavi je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio da je došlo do napada i oštro ga osudio, nazivajući ga kršenjem "međunarodnih načela".

Bila je to prva poznata američka operacija u Afganistanu otkako su američke trupe i diplomati napustili zemlju prošle godine.

"Operacija je bila uspješna i nije uzrokovala civilne žrtve", rekao je izvor novinarima.

Uskoro više...