To je to što me zanima!

Kaos na Lezbosu: Gorjela škola u kojoj podučavaju izbjeglice

U trenutku kada smo doznali za požar sjedili smo sa stranim novinarima i volonterima u centru Mitilena. Dobili su obavijest u svojoj internoj grupi da gori škola. Sjeli smo u auto i povezli ih prema lokaciji
Vidi originalni članak

Večeras je na Lezbosu zapaljena škola 'School of Peace' za izbjeglice. Radi se o školi koja je dio One Happy Family projekta koji pomaže izbjeglicama koji su stigli na Lezbos, a započeo je još 2015. godine. 

U trenutku kada smo doznali za požar sjedili smo sa stranim novinarima i volonterima u centru Mitilena. Dobili su obavijest u svojoj internoj grupi da gori škola. Sjeli smo u auto i povezli ih prema lokaciji. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Škola je udaljena nekoliko kilometara od centra grada, a put koji vodi do nje je proteklih dana i tjedana bile postavljene cestovne blokade. Prema svjedočenjima volontera i stranih novinara, na tim blokadama bi lokalni ekstremisti bi zaustavljali aute i rent-a-carove i izvlačili bi ljude koji im se čine sumnjivima i koji ne govore grčki.

Novinari tvrde da su nekima razbijali stakla, tukli ih lancima, a nekima čak prijetili noževima. Srećom, večeras nije bilo blokada na našem putu, a parkirali smo nekoliko stotina metara dalje i s obzirom da nismo znali pušta li policija ikoga blizu, popeli smo se sa strane preko obližnje uzvisine, zaokružili nekoliko industrijskih objekata i spustili se do točke do koje nam je policija dopuštala snimati. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Stigli smo među prvim novinarima na samom licu mjesta i snimali situaciju. Tijekom našeg boravka tamo se izmijenilo nekoliko vatrogasnih i policijskih vozila, čule su se sirene, a dim se uzdizao visoko u zrak. Kako su nam volonteri i novinari kasnije rekli, škola je napravljena od drva.

Prema zadnjim informacijama volontera i novinara, škola nije izgorjela, ali je pretrpjela veliku štetu. 

Idi na 24sata

Komentari 70

  • 15.03.2020.

    kako je svojevremeno govorio pokojni predsjednik hrv.dragovoljca gdin.Spajić rođo sve bi ja to šmajserom..

  • Cipelcug 08.03.2020.

    Moraju nekako riješiti problem koji su im političari sa svojim politikama natovarili na leđa.

  • rescueST 08.03.2020.

    A šta mislite tko je zapalio? Novinari, u pravu ste, zapalili su ekstremisti, ali oni koji se predstavljaju kao jadne izbjeglice...imate video na stranici Vatrogasci oni su naši heroji gdje su zapalili vatru uz granicu s Grčkom, i kad su vatrogasci došli gasiti, gađaju kamenjem vatrogasce

Komentiraj...
Vidi sve komentare