To je to što me zanima!

Kina: Istraživači ispod planine otkrili drevni šumski svijet

Vrtače nastaju  kao posljedica urušavanja krova špilje koji otkriva podzemnu pećinu ili ako voda otopi stijenu ispod tla. Bez stijene da ga podrži, sloj tla se urušava i nastaje rupa na površini zemlje
Vidi originalni članak

Kineski znanstvenici otkrili su drevnu šumu unutar 190 metara duboke vrtače okrugu Leye, u autonomnoj regiji Guangxi Zhuang. Šumu drveća i biljaka otkrili su 6. svibnja, a mogla bi sadržavati još neotkrivene vrste. Tim znanstvenika je na ulazu u vrtaču pronašao stabla visoka gotovo 40 metara koja su svoje grane pružila prema suncu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Južna Kina dom je krške topografije, krajolika kojeg karakteriziraju špilje, vrtače i podzemni potoci.

- Ne bi me iznenadilo da u ovim špiljama postoje vrste koje nikada do sada nisu bile prijavljene ili opisane od strane znanosti- rekao je  vođa ekspedicije Chen Lixin u razgovoru za Live Science.

PROMO Upoznajte Park šumu Jankovac - očaravajuću oazu u srcu Papuka

George Veni, izvršni direktor Nacionalnog instituta za istraživanje špilja i krša (NCKRI) u Americi, objasnio je da kineski krajolik nudi pristup divovskim vrtačama koje nude nevjerojatno iskustvo onima koji ih krenu istraživati, prenosi Mirror.

- Zbog lokalnih razlika u geologiji, klimi i drugim čimbenicima, način na koji se krš pojavljuje na površini može biti dramatično drugačiji. Dakle, u Kini imate ovaj nevjerojatno vizualno spektakularan krš s ogromnim vrtačama i divovskim ulazima u špilju. U drugim dijelovima svijeta hodaš po kršu i stvarno ništa ne primjećuješ- rekao je.

- Ponikve mogu biti prilično prigušene, promjera samo metar ili dva. Ulazi u špilje mogu biti vrlo mali, pa se morate ugurati u njih. Vrtače i špilje mogu biti utočišta za život i držati duboke zalihe podzemne vode poznate kao krški vodonosnici.

SNIMKE KATASTROFE U NJEMAČKOJ Apokaliptični prizori: Tornado odlomio vrh crkve, dijelove krova našli kilometrima daleko

Krški vodonosnici predstavljaju primarni izvor vode za oko 700 milijuna ljudi diljem svijeta. U Sjedinjenim Državama oko 40 posto podzemne vode koja se koristi za piće dolazi iz krških vodonosnika. To može biti problematično kada su izvori vode zagađeni ljudskom aktivnošću.

Vrtače nastaju  kao posljedica urušavanja krova špilje koji otkriva podzemnu pećinu ili ako voda otopi stijenu ispod tla. Bez stijene da ga podrži, sloj tla se urušava i nastaje rupa na površini zemlje.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare