To je to što me zanima!

Kineski predsjednik obećao je demokratsku državu do 2049.

Hu Jintao je na vlasti deset godina, a očekuje se da će ga naslijediti potpredsjednik Xi Jinping. Jintao je upozorio kako se zemlja i dalje mora boriti protiv korupcije
Vidi originalni članak

Kineski predsjednik Hu Jintao predat će vlast svom nasljedniku, a u četvrtak je upozorio kako se zemlja mora boriti protiv korupcije, jer bi u suprotnom mogla pasti vladajuća Komunistička stranka. Hu je na vlasti već deset godina, a očekuje se kako će ga naslijediti potpredsjednik Xi Jinping.

- Ukoliko ne riješimo problem korupcije riskiramo propadanje naše vladajuće stranke i raspad države kao takve - rekao je Hu u svom govoru. Afere povezane s korupcijom izbile su nedavno u Kini, a najviše se spominje visoki dužnosnik stranke Bo Xilai, kojeg su zbog zloporabe položaja izbacili iz stranke.

Predsjednik je izrazio želju za pomirbom s vodstvom Tajvana, kojeg priznaju 22 svjetske države. Ipak, rekao je da NR Kina nikad neće dozvoliti priznanje Tajvana, ali novost je zalaganje za mirovni sporazum, a ne isključivo vojne metode rješavanja problema. 

Obećao je stvoriti srednju klasu do stote godišnjice Komunističke partije Kine, dakle do 2021. godine, a do 2049. godine obećao je stvaranje bogate, demokratske, civilizirane, osuvremenjene socijalističke države.

Više od 2200 delegata okupilo se u kineskom Kongresu, gdje će izabrati 200 članova centralnog komiteta stranke. Kineski Kongres se inače sastaje svakih pet godina kako bi razmotrili napredak u zemlji, a svakih deset godina bira novo vodstvo, javlja CNN.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • lady20 08.11.2012.

    red, rad, disciplina...to se kod nas nemre videti...

  • KEDYST 08.11.2012.

    zato vladaju svjetom na sve načine, osim vojno a to če posli 3. svjetskog rata. rad,red i disciplina

  • ivadz 08.11.2012.

    e pa ovo već izgleda kao parlament.

Komentiraj...
Vidi sve komentare