To je to što me zanima!

Kipar satima oslobađao glavu mitskog bića iz savskog blata

Robert kaže da ga nitko nije oštetio, posjetitelji ga čak redovito i očiste, jer kako se Sava diže i spušta, tako i Vodan dio vremena provodi pod vodom, a dio na suhom
Vidi originalni članak

Svako jutro dok nasipom šetam pse, prvo odem pogledati Vodana - postao je prava atrakcija i medijska zvijezda. Tog je jutra, u kolovozu, sve bilo u redu, a kad sam išao šetati opet popodne, Vodan je bio zatrpan gomilom zemlje! 

Kipar Robert Zdarilek (65) bio je zgrožen kad je shvatio da je njegova skulptura, koju je uz nasip klesao pune tri godine, ostala zatrpana nakon radova Hrvatskih voda. 

Pogledajte video: Kako je nastao Vodan

Okiparu i njegovom Vodanu, kako je skulpturu nazvao, pisali smo u siječnju. Za jedne od redovitih šetnji je prije tri godine naišao na kamen iz temelja staroga mosta, a onda renesansnom tehnikom krenuo iz njega stvarati skulpturu.

Vodan je završen početkom ove godine, i u međuvremenu je, zahvaljujući tekstu u 24sata pa onda i u drugim medijima, postao poznata atrakcija, ‘land art’.

Robert kaže da ga nitko nije oštetio, posjetitelji ga čak redovito i očiste, jer kako se Sava diže i spušta, tako i Vodan dio vremena provodi pod vodom, a dio na suhom.

LICE ISPOD HENDRIXA Kipar se tri godine spuštao na Savu kako bi isklesao 'Vodana'

- I onda šok! Vodan zatrpan pod gomilom zemlje. Odmah sam navečer htio krenuti u akciju ‘oslobađanja’ ali je već bio mrak. Tu noć nisam oka sklopio, pa sam s lopatom na posao prionuo rano ujutro, prepričava kipar.

Trebala su mu dva dana da otkopa svoga Vodana. Hrvatske vode moli da ubuduće malo više pripaze i na Vodana, postao je ljudima važan. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • bolki me admi 13.09.2020.

    šta krkan BA zna što je umjetnost?? riljaj lazo jedino u BAndićevskoj bratiji

  • scipion delmatski 13.09.2020.

    Ovaj čovjek je legenda, Bog dao da je više ovakvih ljudi koji bi oplemenjivali naš grad i naš prostor. Mnogi krkani to ne razumiju jer im je mozak na razini mobitelskih igrica. Bravo za kipara, bravo i za novinara evo nešti i korisno i poučno u 24 sata

  • davidhaye 13.09.2020.

    Pazi meni prilog o potresu i ne isplati štete od potresa od Euroherc osiguranja u iznosu od 300000 kn 24 sata niti nitko neče napravit....

Komentiraj...
Vidi sve komentare