News

Komentari 15

Kipar se tri godine spuštao na Savu kako bi isklesao 'Vodana'

Kipar se tri godine spuštao na Savu kako bi isklesao 'Vodana'

Kipar Robert Zdarilek našao je ispod ‘Hendrixova mosta’ kameni blok iz kojeg je tri godine, renesansnom tehnikom, izrađivao skulpturu, koja će ondje ostati...

Spustite li se ispod zelenog Željezničkog mosta, popularnije zvanog Hendrixov, na zagrebačkoj Kajzerici, nemojte se iznenaditi kad uz Savu naiđete na - umjetnost. Ondje, naime, odnedavno leži kamena ljepotica, ili ljepotan, svatko ovu skulpturu vidi drukčije.

Iz velikoga kamena koji je našao, akademski kipar Robert Zdarilek (65) na licu mjesta posljednje tri godine klesao je skulpturu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Šetam ovuda više puta na dan sa psima, živim na Kajzerici, i točno sam na ovome mjestu kao dječak pecao s ocem. Na kamen sam naišao prije tri godine, kad se obnavljao Željeznički most, pa su kamen bacili ovamo. Bio je to 1,3 metra dugačak blok šupljikavoga kamena iz temelja starog željezničkog mosta, građenog u drugoj polovici 19. stoljeća. Shvatio sam da želim i da mogu nešto iz tog bloka stvoriti - da obilježi mjesto na kojem sam vrijeme provodio s ocem, i da ostavim nešto ovakvo, zagonetno - priča kipar. Tri se godine, uglavnom samo ljeti, spuštao uz Savu svome kamenu, napravio je čak i male stepenice kako bi silazak bio lakši, i renesansnom tehnikom stvarao skulpturu.

- U ateljeu, sa strojevima na struju s kojima inače radim, za ovu bi mi skulpturu trebalo tjedan dana. Ovako, samo s čekićem i dlijetom, trajalo je puno dulje. Dolazio sam povremeno, kad sam mogao, i kad nije bilo drugog posla. Ponekad me skulptura, kad nisam imao posla, spašavala, jer za umjetnika nema goreg od nestvaranja. Tijekom velikih vrućina bih se i okupao u Savi, ništa mi nije! - smije se Zdarilek, kipar koji iza sebe ima mnoge domaće i međunarodne izložbe i čija djela krase stanove i urede mnogo poznatih osoba, između ostalog, primjerice, Paula McCartneya, koji je kupio jednu njegovu skulpturu.

Malo po malo stari je kamen iz temelja mosta dobivao, doslovno, svoje lice, i završen je nedavno. Je li žena ili muškarac, pitamo kipara, a on odgovara da je ono što mi sami vidimo. Skulptura je, dodaje, nešto kao Vodan, slavenski bog vode. On je “land art” - umjetnost koja nastaje i ostaje u prirodi. Dugačak je gotovo koliko je dug bio i kameni blok od zagrebačkog tervartana. Od te je vrste kamena, kaže Zdarilek, sagrađen stari Rim.

Kipar je tijekom tri godine snimao nastanak skulpture, pa je moguće pogledati i video koji o tome svjedoči. A skulptura, koju Sava često i prekrije, svjedočit će budućim generacijama o kiparu koji je Zagrebu darovao nešto uistinu lijepo i vrijedno. Namjera mu je ovdje napraviti još skulptura, mali “park”.

Najčitaniji članci