To je to što me zanima!

Koalicijski partner Vlade traži: 'Smanjite PDV na plin, ali i osnovne namirnice na 5 posto'

Vlada ide u smjeru smanjenja PDV-a na plin na 13 posto. Reformisti traže i manje. Upozoravaju kako je sjever Hrvatske već sada u nepovoljnijem položaju u odnosu na jug i ističu da su druge zemlje već krenule s pomoći
Vidi originalni članak

Cijene nezaustavljivo rastu i država mora intervenirati. Određene mjere su poduzete, ali mi smo još uvijek više u zoni najava, a manje u zoni poduzimanja konkretnih mjera, istaknula je u Saboru Natalija Martinčević u ime Kluba HSLS-a i Reformista, inače koalicijskih partnera Vlade.

Države EU su već prepoznale da će udar na građane biti velik pa su krenule s cijelim nizom vrlo ozbiljnih i konkretnih socijalnih mjera, naglasila je dodavši kako Vlada pred sobom ima više rješenja. A predložila je i nekoliko za koje se zalažu Reformisti. 

DAVOR BERNARDIĆ: 'Inflacija lupa na vrata, a Vlada i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ne rade svoj posao'

'Smanjiti PDV na plin ne na 13 nego na pet posto'

- Prva mjera je smanjenje PDV-a na plin, što Vlada donekle i najavljuje kalkulirajući smanjenje na 13 posto. Ja bih napomenula da je sjever Hrvatske u tom kontekstu u značajnije nepovoljnijem položaju od ostatka zemlje jer plinska mreža pokriva uglavnom kontinentalnu Hrvatsku, gotovo u potpunosti sjever dok se na jugu uglavnom griju na struju, a kao što znamo PDV je na struju smanjen već 2017. na 13 posto - istaknula je napomenuvši kako je konkretno u Varaždinskoj županiji, odakle dolazi ona, 90 posto kućanstava, ali i industrije o kojoj ovisi ukupno gospodarstvo, ovise o plinu. 

ČETIRI PUTA VEĆI RAČUN Jandroković: 'I Sabor je dobio veći račun za plin, Vlada će sigurno morati intervenirati'

- U ovom vremenu, prvenstveno politički uvjetovanom porastu cijena energenata, nužno je da se stopa PDV-a na plin spusti na pet posto - poručila je istaknuvši kako se smanjenjem na 13 posto, kad se uzme u obzir povećanje cijena, država u suštini ne odriče ničega već dodatno puni proračun. 

'Također, treba smanjiti i PDV na prehrambene proizvode na pet posto'

- Uz građane, tu su i gospodarstvenici, posebno mali poduzetnici i to otvara dodatni udar na naše građane jer naravno da će oni sve svoje troškove energenata ukalkulirati u cijene svojih proizvoda i uslugama, tako da građani neće to osjetiti samo na uplatnicama za režije već i na svim ostalim računima - istaknula je. 

STRUČNJACI SLOŽNI Gatara Tomo i muke po plinu: 'Predviđanje o cijenama nije točno. Prihvatili su visok rizik'

Drugi problem su i cijene prehrambenih proizvoda. Za razliku od drugih zemalja članica EU, gdje je udio hrane i energenata u budžetima niži od 30 posto, ističe Martinčević, u Hrvatskoj cijene hrane i energenata iznose visokih 42 posto u kućnim budžetima.

- Nužno je da se u mjerama Vlade osigura i smanjenje PDV-a na hranu, bar na ključne namirnice, također na pet posto, a što su, također, već neke države EU činile i druge najavile. Te mjere mogu biti ograničenog trajanja, vidjet ćemo kako će se situacija razvijati, ali je ključno da s njima krenemo odmah - naglasila je.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Puno Bonace 09.02.2022.

    Na 4.99%

  • 33beg33 09.02.2022.

    nek smanje pdv,novac ode trgovcima i profiterima,do nazad mjesec dana 20 rola violeta toaletnog papira si mogao kupiti za 25-30 kn,a sad isti 54 kn,tako je sa svom robom koja je otišla vise nego duplo,trgovci se pravdaju prevozom,energentima a za večinu još nista nije poskupjelo,zato trgovci u sloveniji,mađarskoj,bih,srbiji,austriji trljaju ruke,sve puno jeftinije nego u hr,sto na ovo kaže marić i ekipa,a pdv je skoro isti u mađarskoj i veći a roba minimalno 30-50 jeftinija,znaći samo trgovačka pohlepa je u pitanju

  • IskrenDoBola 09.02.2022.

    Država neka počne kontrolirati banke,ali najviše neka kontroliraju svoje plaće koje su previsoke za političare koje ne rade svoj posao

Komentiraj...
Vidi sve komentare