To je to što me zanima!

Kobna igra: Dječaku je posuda s karabitom slomila lubanju

Na više mjesta ima prijelome lubanje i rane. Sve nalikuje ratnim ozljedama - rekao je uoči operacije neurokirurg dr. Miroslav Gjurašin. Dječak nije jedina žrtva pirotehnike proteklih dana
Vidi originalni članak

Lubanja mu je puknula na pet, šest mjesta. Navodno je rana prljava i kost lubanje došla je do mozga, rekla nam je sestra (16) dječaka iz Letovanića, koji je stradao pucajući karabitom jučer poslijepodne.

- Mama suspreže suze, zove rodbinu koja se raspituje kako je brat. Igrao se sa sestrom i možda s još nekim prijateljima - dodala je dječakova sestra.

On je s društvom u metalnu posudu nagurao karabitni eksploziv. Uslijed eksplozije metalna posuda se rasula i komadići su dječaku završili u glavi. Hitna ga je odvezla u bolnicu u Klaićevoj u Zagrebu.

- Dječak je pri svijesti iako je riječ o teškoj ozljedi. Na više mjesta ima prijelome lubanje i rane. Operacija će trajati najmanje tri do četiri sata, a sve nalikuje ratnim ozljedama - rekao je uoči operacije neurokirurg doktor Miroslav Gjurašin.

O stanju dječaka će se više znati narednih dana. Nažalost, mališan iz okolice Siska nije jedina žrtva pirotehnike ovih dana.

'Moj sin izgubio je vid zbog petarde. Zašto djeci prodaju zabranjenu pirotehniku?'

- Apeliram da se djeci ne prodaje pirotehnika, koja je zabranjena i od koje se mogu teško ozlijediti. Ne ponovilo se više nikome, kazala nam je i Matea B., majka 14-godišnjaka koji se na Štefanje ozlijedio paleći petarde s prijateljem (13).

Dječak, inače s područja Zagreba, bio je u Brezovici kod bake. Kako je ispričala njegova majka, u jednoj trgovini on i prijatelj uspjeli su kupiti veliku količinu petardi, među kojima pirotehnička sredstva II. i III. kategorije, koja se ne smiju prodavati mlađima od 18 godina. Također, njihova uporaba dozvoljena je od 27. prosinca do 2. siječnja.

Dječaci su ih otišli bacati na obližnju livadu, te su eksplodirale. Starijem dječaku stradalo je lijevo oko, a mlađem šaka. Majka dječaka ogorčena je jer su djeca, tvrdi, ušla u trgovinu bez nadzora odraslih te ih nitko nije pitao koliko imaju godina niti ih tražio osobne iskaznice.

Dijete je teško ozlijeđeno igrajući se s pirotehnikom i u Piškorovcu ove nedjelje. Bilo u grupi djece koja su bacala petarde na ulici.

Podigao je s poda neeksplodirano sredstvo koje mu je eksplodiralo u ruci. Roditelji su ga prevezli u čakovečku bolnicu. U Lipovljanima se dječak ozlijedio 1. siječnja oko 16.30 sati. Aktivirao je elektrodetonatorsku kapislu, inicijator za eksploziv, te ozlijedio šaku.

Policija apelira: Eksploziv ne može biti igračka

U sva tri slučaja policija istražuje ima li kaznene odgovornosti odraslih.

Sisačko-moslavačka Policijska uprava uputila je javni apel roditeljima i njihovoj djeci. Na roditelje se apelira da zaštite djecu držeći ih pod nadzorom, da im ne kupuju i ne dozvoljavaju igru eksplozivnim sredstvima i pirotehnikom. Upravo eksperimentiranje eksplozivnim sredstvima najčešće dovodi do ozljeda, koje mogu imati i tragične posljedice.

Policija također upućuje poruku djeci kako eksploziv u bilo kojem obliku, nikako ne može biti igračka, te da nosi veliku opasnost. Tako se blagdani, koji bi trebali biti dani mira i ljubavi, pretvaraju u svoju suprotnost, poručuju iz PU sisačko-moslavačke.

Foto: Ilustracija

Idi na 24sata

Komentari 163

  • Cocosh Anel 03.01.2019.

    karabit? to neki novi kem spoj? valjda karbid

  • Obi-Wan Kenobi 03.01.2019.

    Ja ih imam skoro svake godine, uzmem 2,3 kutije II. ili III. razred. Punoljetan jesam (20g.), moji bratići nisu, ali moj ujak uvijek ide s nama da vidi što kupujemo, pa uzme i on nešto. Prije par godina, otvorio je petardu pokazao nam kako radi i koje su opasnosti. Ako piše da se III. razred pali na podu onda ga i pališ na podu, većinom II. bacaš, zapali i baci nije teško. Ako se petarda ugasila ili nije puknula, ne približavš se nego sa udaljenosti uzmeš kantu s malo vode i baciš po njoj, a ne uzimat odmah u ruku. Ozljede se događaju jer su djeca nepromišljena i bez nadzora, a oni koji su prodali petarde II. i III. razreda maloljetnicima trebaju kazneno odgovarat.

  • strom 03.01.2019.

    Slažem se sa vašim komentarima ,treba zabraniti prodaju DJECI,koja sa svojim NEZNANJEM NESTRUČNOŠČU i NEPUSLOHOM dovode u opasnost sebe i ostale oko sebe,da dobro ste pročitali,jer uprkos tome što ste svoje dijete opomenuli isavjetovali kako baratati sa petardama ono nije poslušalo,jer dok se nađe u okruženju onih nadobudnih (nazovi hrabri bahatih koji misle da sve znaju)divljaka onda se ponašaju kao oni,bacaju gdje stignu i u što stignu,rade sprdnje sa petardama,jedni drugima idu dokazivat neku hrabrost,oče reč tko če duže zadržat petardu u rukama,iako jim je rečeno, da jednom upaljenu petardu koja nije pukla,ne diraju oni uporno punavljaju iste greške.Uzalud je svake godine govorit i pisat u medijima,o posljedicama tih naprava ,jednostavno djeca to ne žele ili neče čuti.Ja sa svojima nisam imao problema oko toga jer su bili "jako dobro upučeni" u baratanje sa time i o posljedicama,mislim da dijete koje iskazuje neposluh i koje je po naravi prkosno neče prestat sa takvim ponašanjem ma koliko se roditelji trudili.primjerena kazna u to blagdansko doba bila bi efektnija:Hvala na strpljenju dok ste čitali ovaj moj komentar.

Komentiraj...
Vidi sve komentare