To je to što me zanima!

KOBNO PRETJECANJE: Poginuo desničar Haider

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kontroverzni austrijski političar Joerg Haider (58) išao je majci na proslavu 90. rođendana. Sletio je službenim automobilom s ceste kraj Klagenfurta...
Vidi originalni članak

Službenim autom Volkswagen Phaeton Joerg Haider (58) u subotu je putovao na 90. rođendan svoje majke Dorothee. Oko 1.30 pretjecao je vozačicu na cesti kraj Klagenfurta. Sletio je s ceste i udario u ogradu. Teško je ozlijedio glavu i prsa te umro. Vođa populističkog Saveza za budućnost Austrije (BZOe) i guverner Koruške za sobom je ostavio ženu Claudiju i dvije kćeri.
- To je tragedija. Bio je nadaren i sposoban, ali i sporan - rekao je predsjednik Austrije Heinz Fischer. Njegovi stranački kolege komentirali su da je tragedija propast svijeta. Jedan od najkontroverznijih poslijeratnih političara Europe, po zanimanju pravnik, u politici je radio 30 godina. Savez za budućnost osnovao je 2005., a prije toga vodio je krajnje desnu Slobodarsku stranku, koja je 2000. ušla u vladu s demokršćanima. Haiderov veliki uspjeh je 10,7 posto glasova na parlamentarnim izborima 28. rujna. Stranka je četvrta po snazi. Analitičari cijene što je na scenu uspio postaviti i treću snagu, rekavši da je dosta vladanja socijaldemokrata i narodnjaka.
Mnogima se zamjerio. Unatoč velikoj slovenskoj manjinskoj zajednici, htio je da Koruška bude jednojezična. Čak je sam skidao dvojezične natpise na ulicama.

HAIDER ZVAO THOMPSONA DA NASTUPA U AUSTRIJI
Dok je još bio u HDZ-u, 1990. godine sadašnji predsjednik Mesić prijateljski se susreo s Haiderom. Nakon deset godina Haider je posjetio Hrvatsku. Došao je na Zagrebački velesajam kao jedan od predstavnika koruške vlade koja je vlasnik 52 posto Hypo Alpe Adria grupe, a nitko od predstavnika hrvatske Vlade nije ga dočekao. Iako su vlasti zabranjivale Thompsonov koncert u lipnju ove godine, Haider ga je zvao da slobodno dođe, rekavši da će ga on ugostiti.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • sreca35 13.10.2008.

    Veliki čovjek. Iskrena sucut clanovima njegove obitelji i prijateljima . Počivaj u miru !!

  • Angelbaby 11.10.2008.

    Steta, ja zivim sad u Becu i ovo se smatra kao sto mediji kazu \"totalnom katastrofom\", ne znam sta bi rekla dal su ga ubili ili ne, samo znam da jednog covjeka kao sto je on bio svaka drzava bi pozeljela da ima, a njega na zalost vise nema.. Steta je ogromna, NEKA POCIVA U MIRU BOZIJEM..

  • billabong_1 11.10.2008.

    Prvo bih htio iskrenu sucut dati obitelji.Inace zivim u Austriji vec vise od 20 godina, ihtio bih reci da je doticni gospodin bio i ostao pravi DOMOLJUB , cijenijo je svoje i volio svoj narod .Nazalost kod nas se proganjaju domoljubi koji vole svoju domovinu, primjer THOMPSON , kaze se da se odricemo proslosti a KOMUNJARE nam namecu da smo NACIONALISTI? Mozda jesmo , ALI DRUGOVI PARTIZANI ako vam ne odgovara nasa LIJEPA HRVATSKA odite u LEPU YUGU....

Komentiraj...
Vidi sve komentare