To je to što me zanima!

Kolinda najavljivala 8000 eura plaće za mlade, Karamarko htio po djetetu davati 1000 eura...

Vlada bi danas trebala donijeti mjeru "Biram Hrvatsku". Premijer Plenković objasnio je u srijedu kako će davati financijske poticaje za one koji se vrate iz EU
Vidi originalni članak

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio da će Vlada na sjednici usvojiti mjeru "Biram Hrvatsku". Radi se o demografskoj mjeri, a Plenković je objasnio da je to nadogradnja mjere samozapošljavanja. 

-  To je ključna egzistencijalna tema za Hrvatsku jer nam stanovništvo stari, imamo negativan trend zadnjih 70 godina. Rekli smo da idemo iz faze očuvanih radnih mjesta u fazu kreiranja radnih mjesta - rekao je premijer pa objasnio o čemu se točno radi. 

PLAĆA IM DA SE VRATE Plenkovićeva mjera nasmijala iseljenike: 'Mijenjajte Hrvatsku, otišli smo zbog korupcije'

- Trenutni režim je da dobijete maksimalno do 130.000 ako imate poslovni plan i ideju zaokruženo na 24 mjeseca. Od dosadašnjeg korištenja te mjere otprilike 85 posto korisnika sa svojim poslovnim planom i dalje rade, znači stali su na noge i sada samostalno operiraju na tržištu. S ovom idejom želimo dignuti taj prag sa 130.000 na 150.000 kuna, plus za one koji su bili u zadnje dvije godine zaposleni minimalno godinu dana u nekoj članici Europske unije, dobili bi dodatno poticaj od još 50.000 kuna. Dakle, maksimalno 200.000 kuna. Primjerice, netko tko radi u Njemačkoj kao vodoinstalater i tamo je stekao iskustvo i znanje, a možda bi se ipak vratio u Domovinu i tu primijeniti stečeno znanje, može se prijaviti na ovu mjeru i ako njegov poslovni plan bude odobren, može dobiti maksimalno do 200.000 kuna - rekao je dodavši kako je slična mjera i za migracije unutar Hrvatske,.

UKAZAO NA PROBLEME Grbin o demografskoj mjeri: "Prava mjera bila bi dostojna plaća za dostojan život"

- Ljudi idu u urbana područja, žive u manje kvadrata i posljedica toga je da imaju manje djece. U varijanti da idu iz urbanih u ruralna središta, da žive u kućama, imaju više prostora, mogu planirati veću obitelj, onda mogu dobiti 150.000 kuna za samozapošljavanje, a ako netko želi ići na područje Dalmatinske Zagore, Like, Gorskog kotara, Banovine, Slavonije onda uz to može dobiti i poticaj od još 25.000 kuna, maksimalno 175.000 kuna - rekao je premijer. 

Karamarko najavljivao 1000 eura za svako dijete 

Demografske mjere i mjere za zapošljavanje su prije Plenkovića najavljivali i Kolinda Grabar Kitarović te Tomislav Karamarko. No, njihovi prijedlozi nisu zaživjeli. 

Podsjetimo, Tomislav Karamarko je 2015., dok je još bio predsjednik HDZ-a, najavio mjere u sklopu predizbornog programa. 

NOVI PRIJEDLOG VLADE Glas poduzetnika kritizira mjere za demografiju: 'Potpuno su nelogične i diskriminatorne'

- Obitelj je okosnica identiteta. Svim roditeljima s malom djecom mogu objaviti: svako novorođeno dijete dobit će potporu, a predložit ćemo da to bude 1000 eura - rekao je tada. 

Mjera se nije realizirala. 

Kolindinih 8000 eura 

U predizbornoj kampanji, odnosno u borbi za drugi mandat kojeg ipak nije osvojila, je i 2019. tadašnja predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavljivala kako će otvoriti "nova radna mjesta", iako neki tvrde da se to ne može. 

KOLINDA U OSIJEKU 'Imam dogovore da Hrvati rade za 8000 eura preko interneta'

- Tvrdim da se to može, jer već imam dogovore s nekim državama, da nam Hrvati odu na obuku negdje drugdje i da se vrate u Hrvatsku, da rade preko interneta u nekoj drugoj državi, a u Hrvatskoj zarađuju osam tisuća eura. Zamislite što to znači za naše mlade - istaknula je, a njene izjave su zapanjile mnoge. 

Obzirom da nije osvojila drugi mandat, očito se ni ti dogovori s nekim državama - nisu ostvarili. 

Idi na 24sata

Komentari 42

  • livija i ja 26.12.2021.

    Vračaju se neki u mirovinu dok ne shvate da ih država želi oporezovati na ono što su zaradili u inozemstvu mada su ih oni otjerali politikama i nepravdom . 

  • ludi marko 26.12.2021.

    ah dok ne znaš kaj bi onda laži

  • 23.12.2021.

    Trebalo bi potpisati peticiju da se Kolindica ocituje o tome sto je izjavila te kazneno goni radi lazi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare