News

Komentari 42

Kolinda najavljivala 8000 eura plaće za mlade, Karamarko htio po djetetu davati 1000 eura...

Kolinda najavljivala 8000 eura plaće za mlade, Karamarko htio po djetetu davati 1000 eura...

Vlada bi danas trebala donijeti mjeru "Biram Hrvatsku". Premijer Plenković objasnio je u srijedu kako će davati financijske poticaje za one koji se vrate iz EU

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio da će Vlada na sjednici usvojiti mjeru "Biram Hrvatsku". Radi se o demografskoj mjeri, a Plenković je objasnio da je to nadogradnja mjere samozapošljavanja. 

-  To je ključna egzistencijalna tema za Hrvatsku jer nam stanovništvo stari, imamo negativan trend zadnjih 70 godina. Rekli smo da idemo iz faze očuvanih radnih mjesta u fazu kreiranja radnih mjesta - rekao je premijer pa objasnio o čemu se točno radi. 

- Trenutni režim je da dobijete maksimalno do 130.000 ako imate poslovni plan i ideju zaokruženo na 24 mjeseca. Od dosadašnjeg korištenja te mjere otprilike 85 posto korisnika sa svojim poslovnim planom i dalje rade, znači stali su na noge i sada samostalno operiraju na tržištu. S ovom idejom želimo dignuti taj prag sa 130.000 na 150.000 kuna, plus za one koji su bili u zadnje dvije godine zaposleni minimalno godinu dana u nekoj članici Europske unije, dobili bi dodatno poticaj od još 50.000 kuna. Dakle, maksimalno 200.000 kuna. Primjerice, netko tko radi u Njemačkoj kao vodoinstalater i tamo je stekao iskustvo i znanje, a možda bi se ipak vratio u Domovinu i tu primijeniti stečeno znanje, može se prijaviti na ovu mjeru i ako njegov poslovni plan bude odobren, može dobiti maksimalno do 200.000 kuna - rekao je dodavši kako je slična mjera i za migracije unutar Hrvatske,.

- Ljudi idu u urbana područja, žive u manje kvadrata i posljedica toga je da imaju manje djece. U varijanti da idu iz urbanih u ruralna središta, da žive u kućama, imaju više prostora, mogu planirati veću obitelj, onda mogu dobiti 150.000 kuna za samozapošljavanje, a ako netko želi ići na područje Dalmatinske Zagore, Like, Gorskog kotara, Banovine, Slavonije onda uz to može dobiti i poticaj od još 25.000 kuna, maksimalno 175.000 kuna - rekao je premijer. 

Karamarko najavljivao 1000 eura za svako dijete 

Demografske mjere i mjere za zapošljavanje su prije Plenkovića najavljivali i Kolinda Grabar Kitarović te Tomislav Karamarko. No, njihovi prijedlozi nisu zaživjeli. 

Podsjetimo, Tomislav Karamarko je 2015., dok je još bio predsjednik HDZ-a, najavio mjere u sklopu predizbornog programa. 

- Obitelj je okosnica identiteta. Svim roditeljima s malom djecom mogu objaviti: svako novorođeno dijete dobit će potporu, a predložit ćemo da to bude 1000 eura - rekao je tada. 

Mjera se nije realizirala. 

Kolindinih 8000 eura 

U predizbornoj kampanji, odnosno u borbi za drugi mandat kojeg ipak nije osvojila, je i 2019. tadašnja predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavljivala kako će otvoriti "nova radna mjesta", iako neki tvrde da se to ne može. 

- Tvrdim da se to može, jer već imam dogovore s nekim državama, da nam Hrvati odu na obuku negdje drugdje i da se vrate u Hrvatsku, da rade preko interneta u nekoj drugoj državi, a u Hrvatskoj zarađuju osam tisuća eura. Zamislite što to znači za naše mlade - istaknula je, a njene izjave su zapanjile mnoge. 

Obzirom da nije osvojila drugi mandat, očito se ni ti dogovori s nekim državama - nisu ostvarili. 

Najčitaniji članci