To je to što me zanima!

'U Hrvatskoj pričam o ženama u politici i onda sam feministička kokoš. Isti smo kao Afganistan'

Kod nas postoji nekoliko sustavnih i sistemskih problema. Prvo je to da se postavlja gdje je mjesto ženi, a gdje muškarcu. Ne možete svoje dijete zaštititi kad dođe u školu, rekla je Kolinda
Vidi originalni članak

Ja sam to doživjela kao hrabru i odgovornu odluku. Kad čovjek sagleda sve izazove koji su pred njim i razmisli o svojim sposobnostima i energiji, odgovorno je donijeti odluku da se čovjek povuče na neko vrijeme. Svi se umorimo nakon nekog vremena i postoji mogućnost od burnouta, prokomentirala je u razgovoru za N1 Kolinda Grabar Kitarović, ostavku i oproštajni govor novozelanđanske premijerke Jacinde Ardern.

- Razumijem je, svojevremeno sam razmišljala želim li ili ne želim izaći na sljedeće izbore. Nekako je prevladao osjećaj da će ljudi to doživjeti da sam im okrenula leđa i priznala poraz prije nego što sam ušla u utrku - dodala je.

SREDILA SE FOTO Kolinda Grabar-Kitarović istaknula figuru na svečanosti

Bivša predsjednica osvrnula se i na stereotipizaciju žena na višim funkcijama.

- Ta stereotipizacija čini ulogu žena puno težom, to dokazuju istraživanja i empirija. Da je ženi teže na poziciji liderstva, doista jest. Žene se gleda kroz izgled, minorizira se njihovo obrazovanje, postignuća i očekivanja su u skladu s onim gdje je ženi mjesto… Politika se doživljava muškim svijetom - poručila je.

Kolinda je osvrnula i na stereotipizaciju u društvu.

DOTJERANA KAO I UVIJEK FOTO Kolinda Grabar Kitarović u dobrom društvu: Na proslavi se zabavljala s Anicom Kovač...

- Kod nas postoji nekoliko sustavnih i sistemskih problema. Prvo je to da se postavlja gdje je mjesto ženi, a gdje muškarcu. Ne možete svoje dijete zaštititi kad dođe u školu, kad se počne govoriti što dostoji curicama, što dečkima - rekla je i dodala:

- Cijela ta ‘podjela rada’ koja postoji u društvu se i dalje njeguje i utječe na same žene da doživljavaju neka zanimanja muškim poslovima i da dva ili više puta razmisle hoće li se upustiti u to područje… Drugo je pitanje jezika koje je iznimno bitno u društvu i koje izražava te stereotipe kojih nekad nismo svjesni. Vrlo banalne izjave, koje postoje u svakom jeziku i kulturi, kad je netko hrabar, kažemo da ima muda, a kad nije hrabar ili osjeća strah ili nedoumice, onda mu kažemo ‘e, nemoj bit, da ne kažem sad što… - istaknula je.

Naglašava da se za žene odmah lijepi stigma.

- Imam puno poziva diljem svijeta raspravljati o poziciji žena u društvu i politici, a u Hrvatskoj, kad o tome progovorim, onda sam ili feministička kokoš ili neki epitet karakterističan za domaće životinje koje smatramo nižima od ljudskih bića. U tom smislu nismo drugačiji od Afganistana koji je definirao da je život žene manje vrijedan od domaće životinje - kazala je bivša predsjednica.

Idi na 24sata

Komentari 226

  • laktosukać 23.01.2023.

    večina njih na pozicije dolazi preko kreveta ali i u muškoj poziciji strada guza a onda to fotelja amortizira,pa i našeg premijera šlataju po guzici u briselu,valjda probaju dali je podoban

  • NenadZG 23.01.2023.

    Ima li negdje izjava o ovima koji kleće na trgu i žele umanjiti prava žena?

  • Mrduša Donja 23.01.2023.

    Bolesno ambiciozna oportunistica

Komentiraj...
Vidi sve komentare