To je to što me zanima!

Komora socijalnih radnika: Trebamo sustavna rješenja, a ne individualni lov na krivce!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Komora naglašava da bi svaka osoba koja je upućena u problematiku socijalne skrbi morala znati da čak ni apsolutno besprijekoran rad svih aktera u sustavu socijalne skrbi
Vidi originalni članak

Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) ocijenila je u četvrtak u povodu jučerašnjeg tragičnog događaja obiteljskog nasilja na zagrebačkom Žitnjaku da su važnija sustavna rješenja nego individualni lov na ''krivce'' i prije nego što je činjenično stanje uopće utvrđeno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

HKSR u priopćenju ističe da je obiteljsko nasilje, koje je rezultiralo smrću jednogodišnjeg djeteta, ponovno aktualiziralo stari problem - javne reakcije na tragični slučaj koje u prvi plan guraju mogućnost propusta u radu socijalne službe, iako u tom trenutku javnost ne raspolaže baš nikakvom informacijom što je socijalna služba poduzela u tom slučaju.

''Paušalno nabacivanje potencijalnom krivnjom u potpunosti nalikuje bacanju perja niz vjetar koje bi socijalni radnici trebali skupljati, umjesto da se prvo utvrde stvarne činjenice pa se tek onda traži krivca'', stoji u priopćenju.

DVOJE MRTVIH U ZAGREBU HOROR NA ŽITNJAKU Ubio dijete i ranio ženu. Policija je objavila detalje, poznat njegov identitet

Komora naglašava da bi svaka osoba koja je upućena u problematiku socijalne skrbi morala znati da čak ni apsolutno besprijekoran rad svih aktera u sustavu socijalne skrbi, uz korištenje svih dostupnih alata i mogućnosti, ne nudi nikakvo jamstvo da se tragedija ne može i neće dogoditi.

Međutim, dodaje HKSR, takva se praksa nastavlja i dalje iako su sve učestaliji slučajevi nasilja usmjerenog protiv socijalnih radnika dobrim dijelom posljedica takve atmosfere koja se stvara u javnom prostoru.

''Ako je moguće nekažnjeno napadati socijalne radnike u virtualnom svijetu, zašto isto ne primijeniti i u stvarnom životu'', nadodaje HKSR pozivajući sve zainteresirane strane na zajedničko traženje rješenja za probleme u sustavu socijalne skrbi, a ne na individualni progon mogućih krivaca i prije nego li je činjenično stanje uopće utvrđeno.

Pijani 43-godišnji muškarac je u srijedu navečer na zagrebačkoj Peščenici udarcima sjekirom u glavu ubio dijete i teško ozlijedio njegovu majku, svoju bivšu suprugu, da bi se potom odvezao do autoceste gdje je počinio samoubojstvo.

DETALJI STRAVE NA ŽITNJAKU U Zagrebu ubijeno dijete: 'Bilo je puno policije, nasrnuo je na njih dvije sjekirom i pobjegao'

Idi na 24sata

Komentari 6

  • xOOx 05.01.2023.

    jer krivo je moooo reeee

  • kadćekraj 05.01.2023.

    Ajd ne se..e.Vi sami svojim postupcima i retorikom uzrokujete da ljudi postanu nasilni.Vaše filozifije mnoge je došlo glave,toliko obitelji ste uništili.Gl..i ste ko k...c.Kome ste vi pomogli? NIKOM.Džaba vam vaše edukacije i radionice. Vi ne znate prepoznati potencijalnu opasnost,ne znate prevenirati,ne znate spriječiti,zaštititi.Vi znate samo oduzimati,izluđivati,griješiti,prijetiti.Ni onaj tko donosi zakon vezan uz obitelj nema pojma o životu.VI POJMA NEMATE,NE RAZUMIJETE PROBLEM,VI STE OPASNI ZBOG SVOG NEZNANJA, BAHATOSTI,NESTRUČNOSTI.VAS TREBA U ZATVOR I ZABRANITI SOCIJALNIM RADNICIMA DA IŠTA ODLUČUJU.Ovo dijete imate na duši i kao i sve dosadašnje žrtve vašeg nerada.Kad će te više shvatiti da Centri za socijalni rad ne služe ničemu osim potpirivanju vatre u ljudima koja rezultira jedino nasiljem.Ministar češe j..a i nema pojma o životu osim kako potrošiti nezasluženu plaću,a socijalne (ne) radnice i radnici samo da zadovolje svoj bolesni um kojim se kroz tuđu muku i patnju zadovoljava potreba da mogu kontrolirat tuđe živote.G...d!

  • 05.01.2023.

    Cemu sluze Spcijalni Radnici u HR,e bas nicemu oni su svrha sami sebi to tumacim i tvrdim s dokazima poznajem vise slucaja gdje je bilo masu prijava i gdje je Socijalna sluzba totalno zakazala. Pod hitno reformirati Uhljebe izbaciti Socijalni radnik nesmije radit u sredini gdje je on sam odrastao jer onda poznaje svakog i postaje pristran,nadalje njihov rad se svodi da unose nemir u Obitelj gdje sve funkcionira a tamo gdje su problemi tamo nist nerade i ne poduzimaju a ako netko zeli dokaze nek mi se javi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare