To je to što me zanima!

Kontroliranom eksplozijom su uništili bombu iz II. svj. rata

Stručnjaci za eksploziv Uprave policije u četvrtak oko 10 sati završili su sa iskopom avionske bombe koju su savezničke snage iz zrakoplova bacile prije 67 godina
Vidi originalni članak

Stanovnici Slavonskog Broda su nakon dva dana odahnuli i riješili se opasnosti koja im je prijetila nepunih sedamdeset godina. Bomba zaostala iz II. svjetskog rata koja je u utorak pronađena u Jagićevoj ulici u Slavonskom Brodu u četvrtak je uništena kontroliranom eksplozijom u poljima nedaleko Slobodnice. 

Stručnjaci za eksploziv Uprave policije i PU brodsko posavske u četvrtak oko 10 sati završili su sa iskopom avionske bombe koju su savezničke snage iz zrakoplova bacile prije 67 godina. 

– Potvrđena je naša pretpostavka da se radi o američkoj bombi GP 500 lb teškoj 250 kilograma, koja je najvjerojatnije udarila u meko tlo i u zemlji se okrenula ne eksplodiravši. Vađenje bombe bila je najopasnija faza, no ništa manje opasan nije bio ni transport bombe ulicama grada kao i sama priprema za uništenje – rekao je Marijan Nikolaus iz protueksplozijske službe Uprave policije. 

Zbog opasnosti da bomba eksplodira policija je u radijusu od 120 metara iz kuća i stanova evakuirala stanovništvo. Nemoćne, stare i nepokretne policija je svojim vozilima i vozilima Hitne pomoći odvezla u obližnju srednju školu gdje su sačekali prestanak opasnosti. 

U krugu od 1000 metara stanovništvu je preporučeno da ne izlazi iz svojih domova. Tijekom transporta bombe policija je osiguravala transport, a u pratnji su bili vatrogasci i vozilo Hitne pomoći. Oko 13.40 sati nakon opsežnih priprema bomba je kontroliranom eksplozijom uništena uz jaku detonaciju i nekoliko tona zemlje koje je oko 120 kilograma eksploziva izbacilo u visinu stotinjak metara u zrak. Bomba je napravila krater širok nekoliko desetaka metara. 

– U slučaju da je nešto krenulo po zlu i da je bomba eksplodirala na mjestu pronalaska sravnila bi kuće u krugu od pedesetak metara. Na svu sreću to se nije dogodilo, jer je cijeli posao, unatoč nestabilnoj bombi zbog drugog upaljača, stručno odrađen – rekao je Nikolaus, dodavši kako se upravo zbog toga nisu odlučili upaljače vaditi na licu mjesta već za transport bombe na sigurnu lokaciju.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • drc 30.11.2012.

    trebali ste zavezati za nju svu gamad koja nas je pokrala i uništila ovaj narod to je hitler ostavio za takve

  • bolje_grob_nego_rob 30.11.2012.

    mora da su zvali krunu jurčića da im da koji savjet,on je majstor kontrole :)

  • WOMANIZER 29.11.2012.

    pa šta ne nađu takvu bombu u našem saboru?

Komentiraj...
Vidi sve komentare