News

Komentari 18

Kontroliranom eksplozijom su uništili bombu iz II. svj. rata

Kontroliranom eksplozijom su uništili bombu iz II. svj. rata

Stručnjaci za eksploziv Uprave policije u četvrtak oko 10 sati završili su sa iskopom avionske bombe koju su savezničke snage iz zrakoplova bacile prije 67 godina

Stanovnici Slavonskog Broda su nakon dva dana odahnuli i riješili se opasnosti koja im je prijetila nepunih sedamdeset godina. Bomba zaostala iz II. svjetskog rata koja je u utorak pronađena u Jagićevoj ulici u Slavonskom Brodu u četvrtak je uništena kontroliranom eksplozijom u poljima nedaleko Slobodnice. 

Stručnjaci za eksploziv Uprave policije i PU brodsko posavske u četvrtak oko 10 sati završili su sa iskopom avionske bombe koju su savezničke snage iz zrakoplova bacile prije 67 godina. 

– Potvrđena je naša pretpostavka da se radi o američkoj bombi GP 500 lb teškoj 250 kilograma, koja je najvjerojatnije udarila u meko tlo i u zemlji se okrenula ne eksplodiravši. Vađenje bombe bila je najopasnija faza, no ništa manje opasan nije bio ni transport bombe ulicama grada kao i sama priprema za uništenje – rekao je Marijan Nikolaus iz protueksplozijske službe Uprave policije. 

Zbog opasnosti da bomba eksplodira policija je u radijusu od 120 metara iz kuća i stanova evakuirala stanovništvo. Nemoćne, stare i nepokretne policija je svojim vozilima i vozilima Hitne pomoći odvezla u obližnju srednju školu gdje su sačekali prestanak opasnosti. 

U krugu od 1000 metara stanovništvu je preporučeno da ne izlazi iz svojih domova. Tijekom transporta bombe policija je osiguravala transport, a u pratnji su bili vatrogasci i vozilo Hitne pomoći. Oko 13.40 sati nakon opsežnih priprema bomba je kontroliranom eksplozijom uništena uz jaku detonaciju i nekoliko tona zemlje koje je oko 120 kilograma eksploziva izbacilo u visinu stotinjak metara u zrak. Bomba je napravila krater širok nekoliko desetaka metara. 

– U slučaju da je nešto krenulo po zlu i da je bomba eksplodirala na mjestu pronalaska sravnila bi kuće u krugu od pedesetak metara. Na svu sreću to se nije dogodilo, jer je cijeli posao, unatoč nestabilnoj bombi zbog drugog upaljača, stručno odrađen – rekao je Nikolaus, dodavši kako se upravo zbog toga nisu odlučili upaljače vaditi na licu mjesta već za transport bombe na sigurnu lokaciju.

Najčitaniji članci