To je to što me zanima!

Slučaj Đakić: Voljela bih da je pravobranitelj uvijek tako brz

Amandmanom će se dodatno učvrstiti težnja da svatko tko je odgovoran za ratni zločin za njega i odgovara, rekla je premijerka odgovarajući kritičarima zakona
Vidi originalni članak

Nije istina da Zakon o ništetnosti pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA. bivše SFRJ i Srbije pogoduje prikrivanju ratnih zločina. Uostalom, i nemoguće je iza zakona koji se bavi pokušajem sprečavanja proširenja jurisdikcije jedne države na područje druge skrivati zločince. Puno je onih koji imaju primjedbe na Zakon o ništetnosti, a nitko se nije oglašavao kad je uhapšen Purda, kad su branitelji bili uznemireni i prosvjedovali. Nitko tada, osim mene i kolega iz Vlade, nije stao pred branitelje. Mnogi koji danas kritiziraju ovaj Zakon nisu rekli niti riječ kad je Srbija 2003. donosila i 2010. dopunjavala zakon kojim je proširila svoju jurisdikciju na Hrvatsku. Sada smo dobili smo 40 optužnica, a nitko ne zna hoće li ih sutra stići još 40 ili sto. Mi moramo pokušati naći načina da se to jednom zaustavi i ovaj Zakon je naš pokušaj da kažemo dosta - odgovorila je u četvrtak navečer kritičarima, od kojih su novinari posebno apostrofirali državnog odvjetnika Mladena Bajića, premijerka Jadranka Kosor.

Kazala je kako je presedan pokušaj Srbije da se jurisdikcijom proširi na susjedne države. Pri tom, predsjednicu Vlade čudi što svi smatraju, kako je rekla, da je to u redu. Poručila je i da je na Vladi najveća odgovornost za stabilnost hrvatske države, te da među članovima Vlade prema ratnim zločinima, kao i prema korupciji, vrijedi nulta tolerancija.

- Svaki ratni zločinac, bez obzira na ime ili nacionalnost, mora odgovarati. A u odgovor Državnom odvjetniku i svima koji se pribojavaju da bi Zakon o ništetnosti mogao nekoga štititi, mogu reći da ćemo na njega uputiti jedan amandman, kojim ćemo dodatno učvrstiti težnju da svatko tko je odgovoran za ratni zločin za njega i odgovara - najavila je premijerka Kosor.

Na upit kako komentira dio govora Josipa Đakića s predizbornog skupa u kojem je rekao “Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade... Mislio sam da sastavljaju srpsku, a ne hrvatsku vladu” premijerka Kosor je kratko odgovorila: Gospodin Đakić se o svemu jasno oglasio. Zato se s pitanjima bolje obratite njemu.

- Međutim, voljela bi da je pučki pravobranitelj uvijek tako brz, dodala je premijerka.

Idi na 24sata

Komentari 78

  • rođo rođin1 08.10.2011.

    draga jaco i ja bi volio da ste vi uvijek tako dobri domoljubi,a ne kao obično svaka 44 mjeseca.

  • user_88527 07.10.2011.

    Taj Đakić je najobičniji cuger i primitivac sa seljačkom retorikim... To što je sudjelovao u domovinskom ratu (valjda je) ga nikako ne opravdava da govori što ga volja...a ovi su mu se smijali,kao bio je duhoviti...

  • mirjana2902 07.10.2011.

    brz je pravobranitelj, brz, pogotovo sada kad vam pada rejting!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare