Obavijesti

News

Komentari 78

Slučaj Đakić: Voljela bih da je pravobranitelj uvijek tako brz

Slučaj Đakić: Voljela bih da je pravobranitelj uvijek tako brz
1

Amandmanom će se dodatno učvrstiti težnja da svatko tko je odgovoran za ratni zločin za njega i odgovara, rekla je premijerka odgovarajući kritičarima zakona

VIDEO

Nije istina da Zakon o ništetnosti pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA. bivše SFRJ i Srbije pogoduje prikrivanju ratnih zločina. Uostalom, i nemoguće je iza zakona koji se bavi pokušajem sprečavanja proširenja jurisdikcije jedne države na područje druge skrivati zločince. Puno je onih koji imaju primjedbe na Zakon o ništetnosti, a nitko se nije oglašavao kad je uhapšen Purda, kad su branitelji bili uznemireni i prosvjedovali. Nitko tada, osim mene i kolega iz Vlade, nije stao pred branitelje. Mnogi koji danas kritiziraju ovaj Zakon nisu rekli niti riječ kad je Srbija 2003. donosila i 2010. dopunjavala zakon kojim je proširila svoju jurisdikciju na Hrvatsku. Sada smo dobili smo 40 optužnica, a nitko ne zna hoće li ih sutra stići još 40 ili sto. Mi moramo pokušati naći načina da se to jednom zaustavi i ovaj Zakon je naš pokušaj da kažemo dosta - odgovorila je u četvrtak navečer kritičarima, od kojih su novinari posebno apostrofirali državnog odvjetnika Mladena Bajića, premijerka Jadranka Kosor.

Kazala je kako je presedan pokušaj Srbije da se jurisdikcijom proširi na susjedne države. Pri tom, predsjednicu Vlade čudi što svi smatraju, kako je rekla, da je to u redu. Poručila je i da je na Vladi najveća odgovornost za stabilnost hrvatske države, te da među članovima Vlade prema ratnim zločinima, kao i prema korupciji, vrijedi nulta tolerancija.

- Svaki ratni zločinac, bez obzira na ime ili nacionalnost, mora odgovarati. A u odgovor Državnom odvjetniku i svima koji se pribojavaju da bi Zakon o ništetnosti mogao nekoga štititi, mogu reći da ćemo na njega uputiti jedan amandman, kojim ćemo dodatno učvrstiti težnju da svatko tko je odgovoran za ratni zločin za njega i odgovara - najavila je premijerka Kosor.

Na upit kako komentira dio govora Josipa Đakića s predizbornog skupa u kojem je rekao “Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade... Mislio sam da sastavljaju srpsku, a ne hrvatsku vladu” premijerka Kosor je kratko odgovorila: Gospodin Đakić se o svemu jasno oglasio. Zato se s pitanjima bolje obratite njemu.

- Međutim, voljela bi da je pučki pravobranitelj uvijek tako brz, dodala je premijerka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.