To je to što me zanima!

Kovač: Elektroničko glasovanje povećalo bi izlaznost birača

Da ne bi preuzimanje APIS-a ispalo kao čista politička trgovina, odnosno financijsko spašavanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, bilo bi u redu da Plenković uvede elektroničko glasovanje, rekao je Kovač
Vidi originalni članak

Predsjednički kandidat Dejan Kovač pozvao je u ponedjeljak na uvođenje sustava elektroničkog glasovanja na izborima kojim bi se povećala izlaznost birača u zemlji i inozemstvu te dao glas nedavno iseljenima, koji, kako tvrdi, sigurno ne bi glasali za HDZ ili SDP.

Kovač je na konferenciji za medije pozdravio Vladinu namjeru preuzimanja tvrtke APIS IT, te je pozvao premijera Andreja Plenkovića da uvede sustav elektroničkog glasovanja i omogući svim građanima Hrvatske u zemlji i inozemstvu jednako pravo glasa.

DEJAN KOVAČ 'Građani moraju shvatiti da je jedino pravo oružje njihov glas'

Kazao je da za to već postoji preduvjet, a to je sustav e-Građani koji trenutno ima oko 750 tisuća korisnika i posjeduje sve certifikate povezane sa sigurnosti i enkripcijom podataka.

- Veliki broj građana otišao je iz Hrvatske, a broj biračkih jedinica u inozemstvu nije jednako ni ravnomjerno raspoređen kao u Hrvatskoj. U zemljama gdje imate samo jedan hrvatski konzulat ili ambasadu, neki građani trebali bi putovati na stotine kilometara da ostvare svoje biračko pravo - kazao je Kovač.

Elektroničko glasovanje, dodao je, druge zemlje koriste kao način osiguravanja dostupnosti glasovanja svim svojim građanima, sprečavanja diskriminacije, povećavanja broja birača koji sudjeluju u izbornom procesu.

- Da ne bi preuzimanje APIS-a ispalo kao čista politička trgovina, odnosno financijsko spašavanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, bilo bi u redu da Plenković uvede elektroničko glasovanje već na predsjedničkim izborima - izjavio je.

PREDSJEDNIČKI KANDIDAT Dejan Kovač: U Jasenovac ću ići, a za Bleiburg nisam siguran

Smatra da bi takva vrsta glasovanja mogla od Hrvatske učiniti razvijenu zemlju, ne samo po tehnološkom iskoraku, već i po demokratskim standardima.

- Ako je stvarno emigriralo 300 tisuća građana, oni sigurno ne bi glasali za HDZ niti SDP, već za neku treću opciju, jer su ogorčeni na državu zbog njihovih loših Vlada i loših politika - kazao je podsjetivši da je HDZ na izborima za EU parlament u Irskoj dobio jedan glas.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • utiha 11.11.2019.

    Ma nema šanse! To kod nas neče biti uvedeno barem slijedečih 10 godina, a pogotovo kada zagospodare APISOM. Samo onih 150000 koji su otišli van bi glasalo iz dišpeta i to i sami znate kako, a gdje su svi oni koji ne idu na glasanje jer im se sve ovo gadi. Nije njima u interesu velika izlaznost, jer uhljebi i dementni penziči uvijek glasaju njih.

  • čojek 11.11.2019.

    Elektronskim putem bio veći odaziv! Ne paše to svima, znamo tko glasa neelektronski!

  • 11.11.2019.

    Neće Plenki to uvesti, dobija sve izbore samo zbog onih koji ne izlaze na izbore, a poslije kukaju!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare