To je to što me zanima!

Kreativnost se plaća: 'Ovo je borba za hrvatske autore...'

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek podržala je zaštitu autorskih prava i medijskih sadržaja koju za svoj rad traže pisci, novinari, glazbenici, filmaši
Vidi originalni članak

Želimo osigurati da stvaramo hrvatsku, europsku glazbu, da naši autori snimaju filmove i da novinari i pisci za svoj rad imaju pravednu naknadu u izdavačkim kućama, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture.

U Ministarstvu kulture okupili su se predstavnici Društva filmskih redatelja, Hrvatske glazbene unije, Hrvatske diskografske unije i Hrvatskog društva skladatelja. Sastali su se zbog Direktive o autorskom pravu, o kojoj će idući tjedan raspravljati i zastupnici Europskog parlamenta. Cilj direktive je poboljšati autorskopravnu zaštitu kreativnih, kulturnih i medijskih sadržaja na internetu i ograničiti autorsko pravo u svrhu lakšega korištenja autorskih djela.

- Direktivom se, među ostalim, regulira hoće li milijarde koje se zarađuju u cijelosti zaobići Hrvatsku i otići u Ameriku i drugdje ili ćemo jedan dio kanalizirati za hrvatske autore, kreativce, pa i gospodarstvo - rekao je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja. Predsjednik Hrvatske glazbene unije istaknuo je važnost toga da raspodjela bude pravednija. Nelogično je, rekao je Bratoš, da ljudi koji stvaraju kreativni sadržaj od kojeg veliki internetski servisi rade dobar posao, ne dobiju ništa, ali baš ništa.

- Govorimo o značajnim sredstvima koja se trebaju rasporediti po zaslugama. Primjerice, jedan od velikih svjetskih kantautora, Bryan Adams, rekao je: ‘20 albuma, preko 200 milijuna klikova i 2500 dolara’. To je dobio od YouTubea. I to je mizerija - rekao nam je Bratoš.

Neven Hitrec na sastanku je bio kao predstavnik Društva filmskih redatelja. Njihove je probleme poistovjetio s počecima industrijalizacije, kad su veliki kapitalisti zgrnuli bogatstvo. Prošla su, rekao je, desetljeća, pa i stoljeća, prije nego što su radnici dobili što im pripada.

- Autori kreativci danas se osjećaju kao ti radnici na počecima industrijalizacije. Bilo bi glupo da nisu podigli svoj glas naspram ovog, dosad izuzetno nepravednog sustava dijeljenja financija u početnoj fazi digitalne ere - kaže Hitrec i dodaje da žele senzibilizirati i javnost i društvo.

Ističu da u direktivi nema ničega kontroverznog nego se njome žele regulirati prava autora koji od toga žive. Dosta je bilo spinova da se direktivom ide prema ograničavanju prava izražavanja. Ministrica Obuljen Koržinek ističe da nema ničega takvog u prijedlogu direktive. Nitko, kaže, ne želi ušutkati internet. Individualna prava i slobode onih koji dijele vlastite sadržaje ostaju, kaže, ista kao dosad.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • kontramrakukontrasili 10.09.2018.

    Koje licemjerje,s jedne strane voze BMWe,jahtice,imaju kuće,vile po moru,na crnjaka rade 90% posla,i sad tu kukaju,a s druge strane im država plaća staž i socijalno.

  • mestar 10.09.2018.

    Eto drugsrice mslo sam prosetao europom i amerikom u svakom mjestu se u konima prikazivaju te filmmove i dokumentarce od tih koje financiras ti kao ministrica kulture, pa onda muzika tih raznoraznih koje nitko od Hrvata ne slusa nito gleda te vase filmove ni dokumentarce jer su vecinom anti Hrvatska propaganda pa znam da je to veliki gubitak samo za njih ali bas ih briga dok je ministara kao ti i ostali bioloski oni mogu glumit ujetnike jer drzava te sve placa. Dobro da naplatite tim europejcima, Amerikancima koji zgrcu milijarde na vase umjetnine, ali zasto nama u Hrvatskoj kad ih mi sve placamo i sinanciramo isto kao i vas sto donosite te zakone anti Hrvatske isto kao te njihove umjetnine. Zatitite i progonite sve tko krsi zakon, ali prije toga ukinute sve financije svima pa neka zixe od svojih uradaka kao ti u Americi cije filmove i muziku svi vi u vladi skidate i glefate ne od tih sto ih vi financirate. Budi iskrena drugarice i reci cije filmpve gledas ti i tvoji, ciju muziku slusas i skidate?

  • John Doe Jr. 09.09.2018.

    ova nina mi izgleda kao luka modrić

Komentiraj...
Vidi sve komentare