Obavijesti

News

Komentari 13

Kreativnost se plaća: 'Ovo je borba za hrvatske autore...'

Kreativnost se plaća: 'Ovo je borba za hrvatske autore...'
1

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek podržala je zaštitu autorskih prava i medijskih sadržaja koju za svoj rad traže pisci, novinari, glazbenici, filmaši

VIDEO

Želimo osigurati da stvaramo hrvatsku, europsku glazbu, da naši autori snimaju filmove i da novinari i pisci za svoj rad imaju pravednu naknadu u izdavačkim kućama, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture.

U Ministarstvu kulture okupili su se predstavnici Društva filmskih redatelja, Hrvatske glazbene unije, Hrvatske diskografske unije i Hrvatskog društva skladatelja. Sastali su se zbog Direktive o autorskom pravu, o kojoj će idući tjedan raspravljati i zastupnici Europskog parlamenta. Cilj direktive je poboljšati autorskopravnu zaštitu kreativnih, kulturnih i medijskih sadržaja na internetu i ograničiti autorsko pravo u svrhu lakšega korištenja autorskih djela.

- Direktivom se, među ostalim, regulira hoće li milijarde koje se zarađuju u cijelosti zaobići Hrvatsku i otići u Ameriku i drugdje ili ćemo jedan dio kanalizirati za hrvatske autore, kreativce, pa i gospodarstvo - rekao je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja. Predsjednik Hrvatske glazbene unije istaknuo je važnost toga da raspodjela bude pravednija. Nelogično je, rekao je Bratoš, da ljudi koji stvaraju kreativni sadržaj od kojeg veliki internetski servisi rade dobar posao, ne dobiju ništa, ali baš ništa.

- Govorimo o značajnim sredstvima koja se trebaju rasporediti po zaslugama. Primjerice, jedan od velikih svjetskih kantautora, Bryan Adams, rekao je: ‘20 albuma, preko 200 milijuna klikova i 2500 dolara’. To je dobio od YouTubea. I to je mizerija - rekao nam je Bratoš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neven Hitrec na sastanku je bio kao predstavnik Društva filmskih redatelja. Njihove je probleme poistovjetio s počecima industrijalizacije, kad su veliki kapitalisti zgrnuli bogatstvo. Prošla su, rekao je, desetljeća, pa i stoljeća, prije nego što su radnici dobili što im pripada.

- Autori kreativci danas se osjećaju kao ti radnici na počecima industrijalizacije. Bilo bi glupo da nisu podigli svoj glas naspram ovog, dosad izuzetno nepravednog sustava dijeljenja financija u početnoj fazi digitalne ere - kaže Hitrec i dodaje da žele senzibilizirati i javnost i društvo.

Ističu da u direktivi nema ničega kontroverznog nego se njome žele regulirati prava autora koji od toga žive. Dosta je bilo spinova da se direktivom ide prema ograničavanju prava izražavanja. Ministrica Obuljen Koržinek ističe da nema ničega takvog u prijedlogu direktive. Nitko, kaže, ne želi ušutkati internet. Individualna prava i slobode onih koji dijele vlastite sadržaje ostaju, kaže, ista kao dosad.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović