To je to što me zanima!

Krivotvorili isprave auta, među kupcima i suprug Željke Markić

U istrazi bi trebala svjedočiti i Vlatka Prosinečki, supruga Roberta Prosinečkog, koja je kupila Range Rover Sport, te Dinamovac Mislav Oršić koji je kupio Mercedes E klase
Vidi originalni članak

U protekle tri godine uvezli su i prodali u Hrvatskoj najmanje 86 luksuznih automobila, većinom Mercedesa, BMW-a, Audija i Porschea, vrijednih u prosjeku preko 50.000 eura, a da pritom ni na jedno vozilo nije plaćen ni PDV ni poseban porez na motorna vozila. Plaćanje su izbjegli krivotvorenjem isprava i izdavanjem nevjerodostojnih računa. Državni proračun tako je oštećen za blizu 17 milijuna kuna, piše Jutarnji list. 

U ovotjednoj akciji hrvatske i slovenske policije, pod rukovođenjem specijalnih tužiteljstava dviju država, uhićeno je 12 ljudi. 

ZABORAVILI NA POREZ Hrvati i Slovenci u akciji: Na ovim jurilicama utajili milijune

U pretragama je pronađena opsežna krivotvorena dokumentacija, pečati tvrtki, novac, mobiteli, ali i dva pištolja sa streljivom i jedan prigušivač. Zaplijenjeno je i pet automobila visoke klase.

Krivotvorili papire

Glavni organizatori ovog ilegalnog posla bili su, prema navodima optužbe, slovenski državljani Matija Iskra iz Brežica te Tomaž Stopar iz Novog Mesta. Oni su organizirali osnivanje niza tvrtki u Sloveniji i Hrvatskoj, ali i u Njemačkoj gdje su najviše kupovali vozila te su na direktorska mjesta postavljali osobe slabijeg imovinskog stanja, dok su stvarno sami njima upravljali.

Preko tih tvrtki kupovali su vozila u autokućama u Njemačkoj i Italiji, pri čemu su prikrivali obvezu plaćanja PDV-a u zemlji u koju se automobil uvozi i prodaje krajnjem kupcu. Umjesto PDV-a navodili su da se primjenjuje posebni postupak oporezivanja marže, što znači da se porez obračunava samo na razliku između nabavne i prodajne cijene vozila, a ne na ukupnu vrijednost isporučenog vozila.

Izbjegli su i plaćanje trošarina krivotvoreći rješenja o plaćanju posebnog poreza na motorna vozila Carinske uprave te o plaćanu naknade za gospodarenje otpadnima vozilima Fonda za zaštitu okoliša. Tako su krajnjim kupcima mogli ponuditi niže cijene vozila.

Vozila kupovali sportaši, liječnici, odvjetnici...

Kupci vozila bit će svjedoci i policija će ih ispitati. Među njima su Dinamovac Mislav Oršić koj je sredinom prošle kupio Mercedes E klase AMG E43 4MATIC za oko pola milijuna kuna. Također, tu je i Matej Mitrović koji je kupio Mercedes S klase 400, za oko 650.000 kuna, dok je Ivan Tomečak za otprilike isti iznos kupio Porsche Cayenne.

U istrazi bi trebala svjedočiti i Vlatka Prosinečki, supruga Roberta Prosinečkog, koja je kupila Range Rover Sport 3.0 SDV6 HSE, a kao svjedok je predviđen i njegov brat Sven Daniel Prosinečki.

Među svjedocima se među ostalima našao i Tihomir Markić, suprug Željke Markić, zbog kupnje Mercedesa GLC 220CDI 4MATIC vrijednog oko 400.000 kuna, piše Jutarnji list.

Idi na 24sata

Komentari 134

  • UNPROFOR 20.01.2019.

    Rabljen Mercedes AMG što ga kupio Markičkin vrijedi 61.000 € = 420.000 kuna a on platio 500.000 kuna , znaći , da nije sudjelovao ili znao za prijevaru odnosno po osnovu cijene nije mogao sumnjati , da se radi o pljaćkanju države , pa mu stoga neće moći oduzeti auto .

  • juricajuric179 20.01.2019.

    Pa jelim i to moguće da prepoštena, prepametna , i u ime obitelji markička i njen muž varaju državu na porezu, ? pa kako bi oni to mogli, oni su preveliki domlojubi i prebogsti da bi varali državu !

  • Fajlpz 19.01.2019.

    Ma nešto mi poznato to prezime Markić. Jbt koji su svi licemjeri

Komentiraj...
Vidi sve komentare