Obavijesti

News

Komentari 37

Hrvati i Slovenci u akciji: Na ovim jurilicama utajili milijune

Hrvati i Slovenci u akciji: Na ovim jurilicama utajili milijune
7

Okrivljenici su oštetili hrvatski proračun s osnove PDV-a za najmanje 9.382.000,00 kuna, a s osnove posebnog poreza na motorna vozila za najmanje 6.794.000,00 kuna

VIDEO

USKOK je u suradnji sa Specijaliziranim državnim tužiteljstvom Slovenije, a na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Policijske uprave zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero Slovenaca (1979., 1971., 1986., 1951., 1987., 1973.), četvorice Hrvata (1990., 1960., 1979., 1988.) i pet trgovačkih društava. Sumnja se na utaju poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave, pomaganje u utaji poreza ili carine, objavio je Uskok.

Sumnja se i da su I. i II. okr., od prosinca 2016. godine do siječnja 2019. godine, na području Hrvatske, Slovenije i drugih država članica Europske unije povezali s ostalima i izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza i drugih naknada,, prilikom uvoza i prodaje većeg broja novih i rabljenih osobnih vozila visoke klase iz država EU u Hrvatsku, pribavili imovinsku korist. 

Kako bi ostvarili zamišljeno, I., II., III. i IV. okr. su osobno i posredstvom VII. okr. pronalazili osobe lošeg imovinskog i zdravstvenog stanja koje su za novčanu naknadu osnivale trgovačka društva u kojima su samo formalno bile odgovorne osobe, nakon čega su upravljanje društvima i raspolaganje novcem na računima društava preuzimali I., II., III., IV. i V. okr. koristeći ih za daljnje izdavanje nevjerodostojne dokumentacije, dok je VIII. okr. određeno vrijeme bio stvarni voditelj poslovanja XI. okr. trgovačkog društva.

Potom su I., II., III. i V. okr. dogovarali kupnju vozila u državama Europske unije, nakon čega su II., III. i VI. okr. oglašavali prodaju vozila i dogovarali je sa zainteresiranim kupcima u Hrvatskoj.

Nakon dogovora s krajnjim kupcima, II., III., IV., V., VI. i VIII. okr. su za vozila izrađivali ponude i nevjerodostojne račune u ime trgovačkih društava kojima su upravljali na kojima nisu iskazivali PDV, a IV. okr. je izrađivala i nepotpune mjesečne i godišnje prijave PDV-a u kojima nisu bili navedeni istiniti podaci o stjecanju i isporukama vozila, dok su I. i II. okr. angažirali X. okr. koji je, sukladno njihovim uputama, za vozila prodana krajnjim kupcima u Hrvatskoj izrađivao krivotvorena porezna rješenja i krivotvorena rješenja o plaćenoj naknadi za gospodarenje otpadnim vozilima na ime XII., XIV. i XV. okr. trgovačkih društava u kojima je neistinito navedeno da su porez i naknada plaćeni, a potom su III., VII., VIII. i XI. okr., iako su znali da se radi o nevjerodostojnoj dokumentaciji, prilikom registracije vozila prilagali krivotvorena porezna rješenja i krivotvorena rješenja o plaćenoj naknadi i nevjerodostojne račune bez iskazanog PDV-a izdane od okrivljenih trgovačkih društava koja su kontrolirali članovi zločinačkog udruženja.

Okrivljenici su prilikom uvoza najmanje 86 osobnih vozila oštetili hrvatski proračun s osnove PDV-a za najmanje 9.382.000,00 kuna, a s osnove posebnog poreza na motorna vozila za najmanje 6.794.000,00 kuna te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za najmanje 85.852,00 kune, za koje iznose su sebi i okrivljenim trgovačkim društvima pribavili nepripadnu imovinsku korist.

U koordiniranoj akciji nadležnih tijela Hrvatske i Slovenije uhićeno je ukupno 12 ljudi, od čega je četvero u Hrvatskoj, a osmero u Sloveniji, te su izvršene pretrage više  poslovnih i drugih prostora korištenih u svrhu počinjenja inkriminiranih kaznenih djela. 

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv osmero okrivljenika, te su predložene privremene mjere osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.