To je to što me zanima!

Krivotvorio mail, račun u banci i dokumentaciju: Tvrtka mu je uplatila desetke tisuća kuna...

Labinska policija istražuje slučaj neovlaštenog presretanja računalnih podataka i računalno krivotvorenje
Vidi originalni članak

Policija je zaprimila prijavu odgovorne osobe tvrtke s labinskog područja da je nepoznata osoba neovlašteno presrela njihovu komunikaciju s tvrtkom iz Mađarske, a s kojom posluju već duže vrijeme. Počinitelj je krivotvorio adresu elektroničke pošte mađarske tvrtke, njihov račun u banci i dokumentaciju, te je 17. rujna dostavio krivotvorene račune za naplatu. 

Ništa ne sluteći, domaća je tvrtka uplatila više desetaka tisuća kuna, no kada je 6. listopada zaprimila opomenu od mađarske tvrtke zbog neplaćanja računa, odgovorne osobe shvatile su da su prevarene. 

MLADIĆ I DJEVOJKA Uvalili ženi (63) krivotvorene novčanice od 500 eura, ona ih pokušala promijeniti u banci...

Policija utvrđuju sve okolnosti ovoga događaja, te ujedno upozorava građane na i ovakav oblik poslovnih prijevara gdje se počinitelji predstavljaju kao klijenti ili dobavljači, te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

Poslodavci i djelatnici trebali bi biti više oprezni, te dobro provjeravati sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, bilo bi poželjno obavijestiti o tome i primatelja.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • DrvoJavorovo 09.10.2020.

    Jedna od stvari koju sam naucio u koristenju racunala i interneta je da ne posjecujte stranice koje vas konstantno spamaju (bombardiraju sa reklamama).Najbolje je posjecivati pouzdane i sigurne stranice poput youtube,facebook,twitter,tik tok.Kad sam koristio internet u njegovu zoru u 90 tima bilo je svega i svacega ali danas samo sigurne stranice posjecujem.Popularne.

  • xnet0822 09.10.2020.

    "Program" mu je sigurno poslao "predsjednik" M&K kluba Radošić, samo njemu mogu pasti na pamet ovakve gluposti

  • DrvoJavorovo 09.10.2020.

    Svaka skola danas treba uvesti obavezno informaticko obrazovanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare