News

Komentari 6

Krivotvorio mail, račun u banci i dokumentaciju: Tvrtka mu je uplatila desetke tisuća kuna...

Krivotvorio mail, račun u banci i dokumentaciju: Tvrtka mu je uplatila  desetke tisuća kuna...

Labinska policija istražuje slučaj neovlaštenog presretanja računalnih podataka i računalno krivotvorenje

Policija je zaprimila prijavu odgovorne osobe tvrtke s labinskog područja da je nepoznata osoba neovlašteno presrela njihovu komunikaciju s tvrtkom iz Mađarske, a s kojom posluju već duže vrijeme. Počinitelj je krivotvorio adresu elektroničke pošte mađarske tvrtke, njihov račun u banci i dokumentaciju, te je 17. rujna dostavio krivotvorene račune za naplatu. 

Ništa ne sluteći, domaća je tvrtka uplatila više desetaka tisuća kuna, no kada je 6. listopada zaprimila opomenu od mađarske tvrtke zbog neplaćanja računa, odgovorne osobe shvatile su da su prevarene. 

Policija utvrđuju sve okolnosti ovoga događaja, te ujedno upozorava građane na i ovakav oblik poslovnih prijevara gdje se počinitelji predstavljaju kao klijenti ili dobavljači, te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

Poslodavci i djelatnici trebali bi biti više oprezni, te dobro provjeravati sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, bilo bi poželjno obavijestiti o tome i primatelja.

Najčitaniji članci