To je to što me zanima!

Kronologija krvavog pohoda: 'Puškom ubio majku kod kuće, suprugu dostigao u cvjećarni'

Hladnokrvni ubojica presudio je svojoj majci, dok je supruga uspjela pobjeći u susjednu cvjećarnu. Tamo ju je dostigao i ubio i nju. Dok su ga tražili pripadnici ATJ Lučko, vratio se u kuću i počinio samoubojstvo
Vidi originalni članak

Oko 10 sati ujutro u Zagrebačkoj ulici u Velikoj Gorici tišinu su proparali pucnjevi iz puške. Zvonko D., muškarac u 60-ima koji je svoj radni vijek proveo kao automehaničar u ZTC-u, vatrenim oružjem je naganjao svoju suprugu koja je pobjegla u obližnju cvjećaru i tamo ju ubio. Potom se vratio do kuće u kojoj je živio i ispred usmrtio svoju majku.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Sve je počelo jutros. Natjeravao je majku s puškom po kući, pucao je u nju, čuli su se povici. Ona je ležala ranjena u dvorištu. Brzo su stigli specijalci koji su okružili kuću - rekla nam je žena koja živi nedaleko od kuće.

Velika Gorica postala je poprište dvaju femicida, po kojima je Hrvatska treća u svijetu. Točan motiv se neće znati do kraja kriminalističkog istraživanja, no bezumno ubojstvo dviju žena spada u crnu statistiku žena koje su ubili bliski članovi obitelji. 

- Čula sam ženu kako trči, to je moja susjeda. Čula sam je kako vrišti. Izašla sam i mislila da se nešto dogodilo. Potrčala sam i vikala joj što se dogodilo. Ona je utrčala u cvjećarnu i vikala da će je ubiti. Okrenula sam se, vidjela sam njenog muža kako u čarapama i gaćama hoda. Mislila sam da ima štap. Krenula sam doma da zovem hitnu i policiju. Čula sam pucnjeve. Opet smo zvali hitnu. Svi smo se povukli u kuću jer je interventna i hitna ispred. Zaključali smo se. Bojim se izaći iz kuće - rekla nam je jedna od susjeda.

Muškarac ju je dostigao i presudio nesretnoj ženi u cvjećarnici.

- Nisam spremna za izjave, još traje situacija. Susjed je ubio suprugu, koliko znam. Molim za razumijevanje - rekli su nam iz obližnje cvjećarnice.

Kvart pod opsadom

U roku nekoliko minuta došla je policija, hitna pomoć te Antiteroristička jedinica Lučko. U jednom trenutku stigli su i pregovarači za slučaj talačke krize. Specijalci su okružili kuću i započeli potragu za muškarcem kojeg su susjedi snimili kako hoda ulicom. Prema prvim informacijama, skrivao se u dvorištima obližnjih kuća pa je policija postavila perimetar od oko 500 metara kvadratnih. Svi koji su bili unutar kuća upozoreni su da ne izlaze i zaključaju vrata, a oni susjedi koji su naišli u trenutku potrage poslani su u obližnji kafić.

Pripadnici ATJ Lučko krenuli su u češljanje susjedstva. Nakon bijega s mjesta zločina zatvorio se u svoju kuću koju je okružila interventna i specijalna policija. Nakon pola sata završili su potragu, našavši počinitelja mrtvog u kući u kojoj je živio. 

-  Oko 11.20 sati na lokaciji gdje je policija locirala muškarca, ulaskom u kuću u neposrednoj blizini mjesta događaja pronađena tijela starije članice obitelji i muškarca, najvjerojatnije počinitelja kaznenih djela ubojstava i samoubojstva - izvijestila je policija.  

Zvonko D. je u toj kući preko puta groblja u Velikoj Gorici živio cijeli život. Oni koji ga poznaju iz viđenja kažu da nisu znali za probleme. 

- Znam ga ovako iz viđenja cijeli život, miran čovjek. Popije jedan gemišt u kafiću i ode. Već duže vremena je u invalidskoj mirovini - ispričao nam je jedan od susjeda i dodaje: - Ali sad ga dugo godina nisam vidio, išao je u drugi kafić.

PRIZORI STRAVE FOTO Opsadno stanje u Velikoj Gorici: Specijalci opkolili kuću, blokirali sve, troje je mrtvih

Policija kaže kako nisu imali postupanja u toj obitelji. 

- Policija u toj obitelji nije imala postupanja, dakle nije nam od ranije poznat, ni nama ni Centru za socijalnu skrb. Oružje kojim je počinjeno ubojstvo počinitelj je posjedovao ilegalno. Podsjećamo građane o mogućnosti dragovoljne predaje ilegalnog oružja koje se tako bez sankcije može predati policiji te se doista može spasiti neki život. Nažalost, velik broj konflikata i sukoba završi, kada imate oružje u rukama, s vrlo teškim posljedicama. Od dojave do potvrde dvostrukog ubojstva i samoubojstva nije prošlo ni sat vremena. Ono što sad preostaje policiji za napraviti je provesti očevid, odnosno vratiti događaj unatrag i otkriti dinamiku - što se točno dogodilo, odnosno što je prethodilo ovom tragičnom događaju - osoba koja je oduzela dva života je na kraju i sama sebi presudila - izjavila je glasnogovornica PU zagrebačke, Marija Goatti.

Ćudljiv, svadljiv i vuk samotnjak

Međutim, kako to biva s počiniteljima nasilnih zločina nad ženama, oni koji ga bolje poznaju kažu da je bio svadljiv i često pijan. 

- Bio je vuk samotnjak i živčan. Tvrdio je da ne puši, a kad mu ne biste dali cigaretu, postao bi jako ljut. Nikako mi nije bilo ugodno kraj njega, izbjegavala sam ga. Majka i supruga su bile divne žene, a on je bio ćudljiv. Često je bio na biciklu, međutim jako se razbolio pa je morao na operaciju i zabranili su mu bicikl - govori jedna od susjeda. 

S njom se slažu i muškarci koje smo zatekli u kafiću dok su čekali da mogu ponovno pristupiti svojim kućama. 

- Baš je bio ćudljiv, držao se tu po strani. U zadnje vrijeme je jako oslabio od te neke bolesti, što već. Ali to ne znači da mu se karakter promijenio, bio je živčan i nismo se družili s njim. Žena i majka su druga priča, bile su dobre žene kojima je on radio puno problema - dobacuje stariji muškarac koji se taman vraćao iz trgovine kad je sve počelo. 

POLICIJA OPKOLILA KUĆU Ovo je Zvonko D., umirovljeni mehaničar ZTC-a koji je usmrtio majku i ženu pa presudio i sebi

Ni najbliži susjedi nemaju drugačija iskustva.

- Mislim da sam ga tri puta u životu vidjela trijeznog tu u dvorištu. Stalno je nešto vikao i maltretirao ženu i majku. Bio je jaki živčenjak - govori stanarka Zagrebačke ulice. 

On je sa ženom živio na katu, a u prizemlju mu je živjela majka. Neslužbeno se doznaje da policija ranije nije imala postupanja u toj obitelji. Nije još poznato ni otkud mu vatreno oružje kojim je počinio ubojstva.

Femicid, epidemija u društvu

U zadnjih sedam godina broj kaznenih djela među bliskim osobama se gotovo utrostručio, a 79 posto žrtava čine žene. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kaže da to upućuje na rodnu utemeljenost nasilja. S druge strane, porast kaznenih djela prati pad broja prekršajnih djela nasilničkih ponašanja u obitelji, kao blažeg oblika nasilja. Od 1. siječnja 2024. godine, femicid, teško ubojstvo ženske osobe, ulazi u Kazneni zakon. 

VIDEO: POLICIJA SE OGLASILA Detalji horora u Velikoj Gorici: Umirovljeni mehaničar Zvonko D. ubio suprugu i majku pa sebe

U izmjene i dopune treba ući i istražni zatvor zbog kršenja mjera opreza pod što spada kršenje zabrane prilaska, obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu te povećanje kazne za silovanje. Riječ je o paketu zakona koji će se mijenjati: Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakon o sudovima i Obiteljski zakon.  Suci će morati razmotriti žalbu žrtve ukoliko bude podnesena na odluku o istražnom zatvoru počinitelja. Međutim, civilne udruge i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova nekoliko su puta naglasile da samo postroživanje kazni mora pratiti i edukacija o nasilju u romantičnim vezama i obitelji, kako bi se nasilni zločini prevenirali, a žrtve osnažilo da prijave.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • listovača 30.12.2023.

    Femicid ili bilo kako da se nazivaju ubojstva se ne događaju slučajno. zakazlo je cijelo društvo, ljudi, politika i religija. otuđili smo se, nitko sa nikim ne komunicira, rijetko se i susjedi pozdravljaju. Biramo na vlast partiju koja je pravomoćno osuđena. popovi javno žene stavljaju u drugi plan.  Obrazovne ustanove su bačene na koljena jer ih vode ljudi sumnjivog obrazovanja i morala. Takav nam je i mentalitet.Sve su to faktori koji doprinose nasilju. Sudstvo radi isključivo po nalogu partije, brojni su dokazi za to. Ministrica izjavi za nasilje u obitelji: "tako vam je to u obitelji". Treba li dalje govoriti o posljedicama takve politike?

  • INTER 2 29.12.2023.

    Postar Brko je najbolji, kaze bio je dobar, uvijek je pozdravio.

  • Maderfaker 29.12.2023.

    Femicid.. Nije ukusno na ovakvu tragediju, ali od kud vučete te riječi? Kak bi se zvalo da si muški u pitanju? Menicid?

Komentiraj...
Vidi sve komentare