Obavijesti

News

Komentari 26

Kronologija krvavog pohoda: 'Puškom ubio majku kod kuće, suprugu dostigao u cvjećarni'

Kronologija krvavog pohoda: 'Puškom ubio majku kod kuće, suprugu dostigao u cvjećarni'
13

Hladnokrvni ubojica presudio je svojoj majci, dok je supruga uspjela pobjeći u susjednu cvjećarnu. Tamo ju je dostigao i ubio i nju. Dok su ga tražili pripadnici ATJ Lučko, vratio se u kuću i počinio samoubojstvo

VIDEO

Oko 10 sati ujutro u Zagrebačkoj ulici u Velikoj Gorici tišinu su proparali pucnjevi iz puške. Zvonko D., muškarac u 60-ima koji je svoj radni vijek proveo kao automehaničar u ZTC-u, vatrenim oružjem je naganjao svoju suprugu koja je pobjegla u obližnju cvjećaru i tamo ju ubio. Potom se vratio do kuće u kojoj je živio i ispred usmrtio svoju majku.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

Videovijesti 29.11.2023. 01:17

- Sve je počelo jutros. Natjeravao je majku s puškom po kući, pucao je u nju, čuli su se povici. Ona je ležala ranjena u dvorištu. Brzo su stigli specijalci koji su okružili kuću - rekla nam je žena koja živi nedaleko od kuće.

Muškarac u Velikoj Gorici puškom ubio ženu i pobjegao

Velika Gorica postala je poprište dvaju femicida, po kojima je Hrvatska treća u svijetu. Točan motiv se neće znati do kraja kriminalističkog istraživanja, no bezumno ubojstvo dviju žena spada u crnu statistiku žena koje su ubili bliski članovi obitelji. 

- Čula sam ženu kako trči, to je moja susjeda. Čula sam je kako vrišti. Izašla sam i mislila da se nešto dogodilo. Potrčala sam i vikala joj što se dogodilo. Ona je utrčala u cvjećarnu i vikala da će je ubiti. Okrenula sam se, vidjela sam njenog muža kako u čarapama i gaćama hoda. Mislila sam da ima štap. Krenula sam doma da zovem hitnu i policiju. Čula sam pucnjeve. Opet smo zvali hitnu. Svi smo se povukli u kuću jer je interventna i hitna ispred. Zaključali smo se. Bojim se izaći iz kuće - rekla nam je jedna od susjeda.

Očevid na mjestu dvostrukog ubojstva u Velikoj Gorici

Muškarac ju je dostigao i presudio nesretnoj ženi u cvjećarnici.

- Nisam spremna za izjave, još traje situacija. Susjed je ubio suprugu, koliko znam. Molim za razumijevanje - rekli su nam iz obližnje cvjećarnice.

Kvart pod opsadom

U roku nekoliko minuta došla je policija, hitna pomoć te Antiteroristička jedinica Lučko. U jednom trenutku stigli su i pregovarači za slučaj talačke krize. Specijalci su okružili kuću i započeli potragu za muškarcem kojeg su susjedi snimili kako hoda ulicom. Prema prvim informacijama, skrivao se u dvorištima obližnjih kuća pa je policija postavila perimetar od oko 500 metara kvadratnih. Svi koji su bili unutar kuća upozoreni su da ne izlaze i zaključaju vrata, a oni susjedi koji su naišli u trenutku potrage poslani su u obližnji kafić.

Velika Gorica: Ubio majku i suprugu pa počinio samoubojstvo

Pripadnici ATJ Lučko krenuli su u češljanje susjedstva. Nakon bijega s mjesta zločina zatvorio se u svoju kuću koju je okružila interventna i specijalna policija. Nakon pola sata završili su potragu, našavši počinitelja mrtvog u kući u kojoj je živio. 

-  Oko 11.20 sati na lokaciji gdje je policija locirala muškarca, ulaskom u kuću u neposrednoj blizini mjesta događaja pronađena tijela starije članice obitelji i muškarca, najvjerojatnije počinitelja kaznenih djela ubojstava i samoubojstva - izvijestila je policija.  

Velika Gorica: Ubio majku i suprugu pa počinio samoubojstvo

Zvonko D. je u toj kući preko puta groblja u Velikoj Gorici živio cijeli život. Oni koji ga poznaju iz viđenja kažu da nisu znali za probleme. 

- Znam ga ovako iz viđenja cijeli život, miran čovjek. Popije jedan gemišt u kafiću i ode. Već duže vremena je u invalidskoj mirovini - ispričao nam je jedan od susjeda i dodaje: - Ali sad ga dugo godina nisam vidio, išao je u drugi kafić.

FOTO Opsadno stanje u Velikoj Gorici: Specijalci opkolili kuću, blokirali sve, troje je mrtvih
FOTO Opsadno stanje u Velikoj Gorici: Specijalci opkolili kuću, blokirali sve, troje je mrtvih

Policija kaže kako nisu imali postupanja u toj obitelji. 

- Policija u toj obitelji nije imala postupanja, dakle nije nam od ranije poznat, ni nama ni Centru za socijalnu skrb. Oružje kojim je počinjeno ubojstvo počinitelj je posjedovao ilegalno. Podsjećamo građane o mogućnosti dragovoljne predaje ilegalnog oružja koje se tako bez sankcije može predati policiji te se doista može spasiti neki život. Nažalost, velik broj konflikata i sukoba završi, kada imate oružje u rukama, s vrlo teškim posljedicama. Od dojave do potvrde dvostrukog ubojstva i samoubojstva nije prošlo ni sat vremena. Ono što sad preostaje policiji za napraviti je provesti očevid, odnosno vratiti događaj unatrag i otkriti dinamiku - što se točno dogodilo, odnosno što je prethodilo ovom tragičnom događaju - osoba koja je oduzela dva života je na kraju i sama sebi presudila - izjavila je glasnogovornica PU zagrebačke, Marija Goatti.

Ubojstvo u Velikoj Gorici

Ćudljiv, svadljiv i vuk samotnjak

Međutim, kako to biva s počiniteljima nasilnih zločina nad ženama, oni koji ga bolje poznaju kažu da je bio svadljiv i često pijan. 

- Bio je vuk samotnjak i živčan. Tvrdio je da ne puši, a kad mu ne biste dali cigaretu, postao bi jako ljut. Nikako mi nije bilo ugodno kraj njega, izbjegavala sam ga. Majka i supruga su bile divne žene, a on je bio ćudljiv. Često je bio na biciklu, međutim jako se razbolio pa je morao na operaciju i zabranili su mu bicikl - govori jedna od susjeda. 

S njom se slažu i muškarci koje smo zatekli u kafiću dok su čekali da mogu ponovno pristupiti svojim kućama. 

- Baš je bio ćudljiv, držao se tu po strani. U zadnje vrijeme je jako oslabio od te neke bolesti, što već. Ali to ne znači da mu se karakter promijenio, bio je živčan i nismo se družili s njim. Žena i majka su druga priča, bile su dobre žene kojima je on radio puno problema - dobacuje stariji muškarac koji se taman vraćao iz trgovine kad je sve počelo. 

Ovo je Zvonko D., umirovljeni mehaničar ZTC-a koji je usmrtio majku i ženu pa presudio i sebi
Ovo je Zvonko D., umirovljeni mehaničar ZTC-a koji je usmrtio majku i ženu pa presudio i sebi

Ni najbliži susjedi nemaju drugačija iskustva.

- Mislim da sam ga tri puta u životu vidjela trijeznog tu u dvorištu. Stalno je nešto vikao i maltretirao ženu i majku. Bio je jaki živčenjak - govori stanarka Zagrebačke ulice. 

On je sa ženom živio na katu, a u prizemlju mu je živjela majka. Neslužbeno se doznaje da policija ranije nije imala postupanja u toj obitelji. Nije još poznato ni otkud mu vatreno oružje kojim je počinio ubojstva.

Femicid, epidemija u društvu

U zadnjih sedam godina broj kaznenih djela među bliskim osobama se gotovo utrostručio, a 79 posto žrtava čine žene. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kaže da to upućuje na rodnu utemeljenost nasilja. S druge strane, porast kaznenih djela prati pad broja prekršajnih djela nasilničkih ponašanja u obitelji, kao blažeg oblika nasilja. Od 1. siječnja 2024. godine, femicid, teško ubojstvo ženske osobe, ulazi u Kazneni zakon. 

Detalji horora u Velikoj Gorici: Umirovljeni mehaničar Zvonko D. ubio suprugu i majku pa sebe
Detalji horora u Velikoj Gorici: Umirovljeni mehaničar Zvonko D. ubio suprugu i majku pa sebe

U izmjene i dopune treba ući i istražni zatvor zbog kršenja mjera opreza pod što spada kršenje zabrane prilaska, obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu te povećanje kazne za silovanje. Riječ je o paketu zakona koji će se mijenjati: Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakon o sudovima i Obiteljski zakon.  Suci će morati razmotriti žalbu žrtve ukoliko bude podnesena na odluku o istražnom zatvoru počinitelja. Međutim, civilne udruge i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova nekoliko su puta naglasile da samo postroživanje kazni mora pratiti i edukacija o nasilju u romantičnim vezama i obitelji, kako bi se nasilni zločini prevenirali, a žrtve osnažilo da prijave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe