To je to što me zanima!

'Kupio sam POS-ov stan, zbog Kuščevića spavam u dvorištu'

Krešimir Žunić ima pored ovog kupljenog u Zadru i stan u Zagrebu. Ali njega iznajmljuje Lovri Kuščeviću, dok on sam spava u dvorišnom objektu. Sin mu je prvo dobio pravo najma, a zatim i kupovine stana.
Vidi originalni članak

- Ja i da hoću, ne mogu biti u sukobu interesa jer smo sin i ja kupili stan kada sam bio zamjenik ravnatelja APN-a. Ne sumnjam u motiviranost HNS-ova ministra Predraga Štromara da me ukloni, ali činjenica je da mi je HDZ ukazao povjerenje i bit ću direktor dok uživam povjerenje premijera Andreja Plenkovića. Ako on bude želio, ja ću se maknuti jer nisam ni htio biti ravnatelj – kaže ekskluzivno za 24sata Krešimir Žunić, trenutačno vršitelj dužnosti Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Od iste te agencije koja gradi povoljne stanove za mlade, njegov sin i Žunić su kupili stan iz programa POS-a u Zadru u ulici Ive Mašine. Stan od 53 četvorna kvadrata su platili 52.000 eura, odnosno 975 eura po kvadratu, otkrio je RTL-ov magazin Potraga. U biti je stan plaćen 900 eura manje jer je odbijena najamnina koju je sin Marko plaćao od jeseni 2018. godine do svibnja prošle godine. Iako su tržišne cijene u Zadru i dvostruko više, Žunić tvrdi da nije prekršio niti jedan zakon i pravilnik, te da je samo sinu pomagao u kupnji.

NOVA AFERA Šef APN-a kupio POS-ov stan: 'Sram me koliko ja nemam...'

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa su nam potvrdili da je on izvan njihove nadležnosti jer nije bio dužnosnik u vrijeme kupnje. Nadređeni ministar graditeljstva Predrag Štromar je pak cijeli slučaj prijavio Državnom odvjetništvu. Inače, Štromar je već ranije, prije nego je sve objavljeno, predložio drugog direktora, ali o tome treba odlučiti Vlada i premijer. Štromar je potvrdio jučer da Žunića ne želi na čelnom mjestu.

Žunić pak kaže da je njegova izjava koju je dao u Potrazi o tome "da se srami koliko nema" istrgnuta iz konteksta, a kaže i da će se pravno boriti.

Prvi Žunićev argument je da njegov sin Marko koji je student i koji je došao iz Splita u Zadar nije uopće kupio stan po programu POS-a niti po cijeni niti po uvjetima kreditiranja. Pa onda objašnjava što se sve dogodilo, a tvrdi da na sve nije imao nikakav utjecaj.
- Zgrada u Ulici Ivane Mašina je izgrađena prije šest godina i taj stan nije prodan jer nije bio nitko zainteresiran. I onda je raspisan, kao što se i uvijek raspisuje, natječaj za najam s pravom kupnje. Nitko nije zakinut s liste reda prvenstva. Prije mog sina u najmu je bio drugi najmoprimac koji je odselio – kaže Žunić.

Međutim, princip po kojem se stanovi daju u najam je "tko se prvi javi". Je li sin imao povlaštene informacije ili ga je netko progurao kada se javio na natječaj u Agenciju u kojem mu je otac zamjenik direktora? Žunić nam je potvrdio da je bilo još pet zainteresiranih koji su razgledali stan.

- Moj sin se prvi javio prvi. Čekao je još po noći da može predati zahtjev nakon što su svi pregledali stan. O njegovoj ponudi je odlučivalo peteročlano povjerenstvo u kojem nisam bio – tvrdi Žunić.

I tako je sin Marko ušao u stan u prizemlju, što je bio preduvjet za kasniju kupnju. Žunić objašnjava da su cijene za POS Zadar bile između 1020 i 1050 eura za kvadrat iz programa POS-a. Ali kako je stan bio polovan, bio je poplavljen, imao je niz nedostataka, nalazi se u prizemlju, naručili su novu procjenu od ovlaštenog sudskog vještaka. On je postavio cijenu od 975 eura, tvrdi Žunić

- Iako zarađuje honorarno kao turistički vodič, sin nije bio kreditno sposoban pa sam ja digao komercijalni kredit s kamatom od 3,5 posto. Zato sam morao biti upisan kao suvlasnik. Krediti po programu POS-a su inače s kamatom manjom od dva posto – smatra Žunić.

I tu dolazimo do toga gdje on živi? Trebao se prijaviti na nekretninu koju je kupio po pravilima. To je i učinio. Ali Žunić živi u Zagrebu gdje i radi i tu ima stan na Maksimirskoj cesti. POS program i nije za one koji imaju nekretnine, a željeli bi nešto i na moru. Žunić ima obrazloženje.

- Meni je prebivalište prijavljeno u Zadru, a boravište u Zagrebu. Živim sa sinom i idem dolje svaki vikend, tamo sam i glasao, ali u Zagrebu plaćam porez i prirez jer sam veći dio godine tu. Sve je to po pravilnicima jer sin nije imao nikakvu nekretninu i njemu je taj stan uz sve nedostatke izvrstan. Pazite, taj stan nema spavaću sobu, a realno ima 35 kvadrata životnog prostora – kaže Žunić.

Stan od skoro 78 četvornih metara inače iznajmljuje. I to bivšem ministru Lovri Kuščeviću. Žunić kaže da ga poznaje još od djetinjstva, da ne ulazi u njegove poteze, ali da se prijateljstva neće odreći. Stan je pripao Žuniću nakon razvoda. Najamninu za Kuščevića sada plaća Sabor i to 350 eura mjesečno. Pitamo Žunića nije li to malo za takav stan.

- Jeste, ali Kuščević je mene kao dijete još zadužio, kupovao mi je sendviče i zato mu ne računam ništa više – kaže Žunić.

Ali gdje onda živi čovjek koji je 17 godina u APN-u i sagradio je tisuću stanova POS-a? Ništa drugo nema prijavljeno što se vodi kao stan ili kuća.

- Postoji jedan pomoćni objekt u dvorištu u Maksimirskoj. On je na suprugu, ali mi ga je dala koristiti, ja sam ga uredio. Nije to puno, 40-ak kvadrata, ali meni dovoljno. Lovro spava u mom stanu, ja u tom objektu, a vikendom sam u Zadru. Imam dva kredita i još dvoje djece, a jednu i pol nekretninu – zaključuje Žunić koji kaže da mu je plaća dosad kao zamjeniku bila oko 12.000 kuna s olakšicama za dijete.
 

Idi na 24sata

Komentari 163

  • iger 30.01.2020.

    Kad čitaš srceparajuću priču ovog bestidnog lopova dođe ti da mu ponudiš nešto da preživi od prvog do prvog...kao ja...kako ga nije sramota ovako nešto uopće izjavljivati...pa u Zadru i na moru općenito, srušene štale za stoku se prodaju za milijune kuna a njegov sin plaća kvadrat stana za 900 eura...sram te bilo!!!...i pazi ovaj mu je kupovao sendviče dok je bio mali pa ga je beskonačno zadužio, toliko beskonačno da mu iznajmljuje stan za siću... :) :) :)...FUJ!!!

  • mdcro24 29.01.2020.

    Ovaj na prvi pigled ne izgleda suvislo

  • beiv 29.01.2020.

    Gdje postoji mjesto koje skuplja takve debile i gura na funkcije da se i sam prijavim?

Komentiraj...
Vidi sve komentare