To je to što me zanima!

'Kvaka' je upravo u opsegu štete, Grad Zagreb nije malen

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine HDZ-ov Mislav Herman rekao je kako u opsegu štete, koja iznosi 60 posto državnog proračuna, stoji problem i zamolio građane za strpljenje.
Vidi originalni članak

"'Kvaka' je upravo u opsegu štete. Grad Zagreb nije mali grad, grad Zagreb je kulturno središte Republike Hrvatske. Radi se o šteti koja iznosi 60 posto državnoga proračuna. Jednako tako, ogromna su sredstva već osigurana i jasno da je prethodno trebalo uspostaviti strukturirani lanac kako bi ta obnova bila i transparentna i kvalitetna i kako bi što prije i započela", istaknuo je Herman.

Herman je to rekao novinarima u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma gdje se danas, treći dan, održava 40. sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja bi trebala biti zadnja u ovom sazivu.

Herman kaže kako im je jasno kako građani uvijek žele da to ide brže, pogotovo oni koji su u potresu ostali bez svojih domova, ali, kako je ocijenio, "reakcija države je bila pravovremena i svi oni koji su ostali bez svojih domova su smješteni, kako u studentskome naselju, tako kasnije u hostelu Areni".

STRUČNJACI RAŠČLANILI Što je potres učinio našoj psihi: 'Unio je stres, gubitak kontrole i sigurnosti, no empatija pomaže'

Podsjetio je i da su također raspisani natječaji za financiranje najmova stanova. 

Vrlo brzo  Zagreb će postati najveće gradilište 

"Prema tome, sve ono što se moglo učiniti je napravljeno, a ono što građane molimo je za još malo strpljenja jer sam siguran kako će vrlo brzo grad Zagreb postati najveće gradilište, ne samo u Republici Hrvatskoj nego i u Europi", poručio je Herman.

Rekao je i kako ne treba zaboraviti ni to da su potresi na Banovini u prosincu uzrokovali dodatnu štetu u Zagrebu te ocijenio da su prouzročili štete za otprilike deset godina obnove. Šteta je, kaže, procijenjena na otprilike 86 milijardi kuna, što je oko 60 posto godišnjega državnoga proračuna.

POTRES U ZAGREBU Prije godinu dana: Boysi odmah stigli u Petrovu, ljudi prodavali najdraže dresove i sve donirali

"Da bi se takva šteta sanirala, bilo je potrebno osigurati sredstva i adekvatan zakonski okvir kako bi obnova bila i transparentna i kvalitetna.

Zakon o obnovi je sada na snazi, oformljen je Fond za obnovu, a osiguran je i novac iz Fonda za solidarnost EU - 683 milijuna kuna, zajam Svjetske banke i novac iz državnog proračuna, naveo je.

"Sjećajući se toga dana ne smijemo zaboraviti niti jedan mladi život koji je izgubljen, uvijek jedan previše", rekao je i dodao kako je na da potresa bio dežurni liječnik u rodilištu u Petrovoj te svjedočio kako su u tom bolnom i teškom danu građani Zagreba - Bad Blue Boysi i pripadnici Hrvatske vojske dali svoj nemjerljivi doprinos, kako u Petrovoj klinici, tako i u čitavome gradu.

PRATITE UŽIVO Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa

Herman se u izjavi novinarima osvrnuo i na nastavak 40. sjednice zagrebačke Gradske skupštine i dodao da bi, po svemu sudeći, sjednica danas trebala biti završena jer je ostalo još 24 točke za raspraviti, a na početku nastavka zasjedanje je "oporbeni set točaka".

"Ako bude ikakve potrebe, stignemo još u mjesecu travnju sazvati jednu sjednicu", istaknuo je Herman. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare