News

Komentari 0

'Kvaka' je upravo u opsegu štete, Grad Zagreb nije malen

'Kvaka' je upravo u opsegu štete, Grad Zagreb nije malen

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine HDZ-ov Mislav Herman rekao je kako u opsegu štete, koja iznosi 60 posto državnog proračuna, stoji problem i zamolio građane za strpljenje.

"'Kvaka' je upravo u opsegu štete. Grad Zagreb nije mali grad, grad Zagreb je kulturno središte Republike Hrvatske. Radi se o šteti koja iznosi 60 posto državnoga proračuna. Jednako tako, ogromna su sredstva već osigurana i jasno da je prethodno trebalo uspostaviti strukturirani lanac kako bi ta obnova bila i transparentna i kvalitetna i kako bi što prije i započela", istaknuo je Herman.

Herman je to rekao novinarima u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma gdje se danas, treći dan, održava 40. sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja bi trebala biti zadnja u ovom sazivu.

Herman kaže kako im je jasno kako građani uvijek žele da to ide brže, pogotovo oni koji su u potresu ostali bez svojih domova, ali, kako je ocijenio, "reakcija države je bila pravovremena i svi oni koji su ostali bez svojih domova su smješteni, kako u studentskome naselju, tako kasnije u hostelu Areni".

Podsjetio je i da su također raspisani natječaji za financiranje najmova stanova. 

Vrlo brzo  Zagreb će postati najveće gradilište 

"Prema tome, sve ono što se moglo učiniti je napravljeno, a ono što građane molimo je za još malo strpljenja jer sam siguran kako će vrlo brzo grad Zagreb postati najveće gradilište, ne samo u Republici Hrvatskoj nego i u Europi", poručio je Herman.

Rekao je i kako ne treba zaboraviti ni to da su potresi na Banovini u prosincu uzrokovali dodatnu štetu u Zagrebu te ocijenio da su prouzročili štete za otprilike deset godina obnove. Šteta je, kaže, procijenjena na otprilike 86 milijardi kuna, što je oko 60 posto godišnjega državnoga proračuna.

"Da bi se takva šteta sanirala, bilo je potrebno osigurati sredstva i adekvatan zakonski okvir kako bi obnova bila i transparentna i kvalitetna.

Zakon o obnovi je sada na snazi, oformljen je Fond za obnovu, a osiguran je i novac iz Fonda za solidarnost EU - 683 milijuna kuna, zajam Svjetske banke i novac iz državnog proračuna, naveo je.

"Sjećajući se toga dana ne smijemo zaboraviti niti jedan mladi život koji je izgubljen, uvijek jedan previše", rekao je i dodao kako je na da potresa bio dežurni liječnik u rodilištu u Petrovoj te svjedočio kako su u tom bolnom i teškom danu građani Zagreba - Bad Blue Boysi i pripadnici Hrvatske vojske dali svoj nemjerljivi doprinos, kako u Petrovoj klinici, tako i u čitavome gradu.

Herman se u izjavi novinarima osvrnuo i na nastavak 40. sjednice zagrebačke Gradske skupštine i dodao da bi, po svemu sudeći, sjednica danas trebala biti završena jer je ostalo još 24 točke za raspraviti, a na početku nastavka zasjedanje je "oporbeni set točaka".

"Ako bude ikakve potrebe, stignemo još u mjesecu travnju sazvati jednu sjednicu", istaknuo je Herman. 

Najčitaniji članci