To je to što me zanima!

Liječnici opet idu u štrajk: 'Nemamo vremena za igrice'

Očito da 3000 liječnika na markovom trgu nije bila jasna poruka vladi, rekao je šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić
Vidi originalni članak

Jednoglasni zaključak je da je daljnja aktivnost je štrajk. Kad će to biti, biti ćete pravovremeno obaviješteni, rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić za N1.

- Tražimo da ono što smo postavili kao jasne zahtjeve, da se to počne rješavati - dodala je Čulinović-Čaić.

A KREĆU SISTEMATSKI Domovi zdravlja u Petrinji i Sisku se obnavljaju. Liječnice: 'Nitko nas nije kontaktirao'

- Svih 5 liječničkih organizacija je spremno za štrajk. Odgovornost za štrajk je na Vladi - poručio je šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

- Očito da 3000 liječnika na markovom trgu nije bila jasna poruka vladi - rekao je Luetićte dodaje kako očekuju da se premijer uključi u ovu situaciju.

 -Ovo nije igra, mi nemamo vremena za igru, vrijeme je za rješavanje - navela je Čulinović-Čaić.

- Pripeme za štrajk počinju - kaže jasno.

DR. IVO MIŠURA Umirovljeni liječnik: Radio sam punih 45 godina, a evo koliko danas iznosi moja mirovina...

Podsjetimo, prije deset dana pet krovnih liječničkih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. Izgleda da će se te scene ponoviti!

Od premijera i Vlade traže žurno izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto.

Traže i donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora, usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima te ukidanje “robovlasničkih” ugovora za specijalizacije liječnika.

PROBLEMI U ZDRAVSTVU Marić (SDP): Umjesto da se dođe pred liječnike, Beroš im šalje dopise preko medija...

Navode da svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, u više od 50 općina nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, a zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara. Svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina, a pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana.

Nezadovoljni liječnici ističu preopterećenost i loše radne uvjete, neučinkovito upravljanje u sustavu, devastaciju primarne zdravstvene zaštite, nepostojeću reformu zdravstva i kontinuirano ignoriranje njihovih zahtjeva.

Smatraju da su njihovi zahtjevi premašili razinu resornog ministarstva, pa će ih uputiti izravno premijeru Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi. Prosvjed se održava samo dan nakon što su u Saboru doneseni ključni zdravstveni zakoni koji će, po najavama ministra Vilija Beroša, pokrenuti strukturnu reformu sustava.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Gasman 29.03.2023.

    Kazem ljudima uzalud vam trud sviraci a nitko ne slusa. Politicari samo batine poznaju.Nikakava civiliziranost tu ne pomaze.

  • pametnijiodtebe 29.03.2023.

    Podrska svima koji se pokusavaju izboriti za sebe u ovoj lopovskoj drzavi

  • PetarLu17 29.03.2023.

    Ma tvrdoglavce i debelokožce Beroša i Plenkovića to ne brine , oni imaju svoje privatne liječnike a nas sirotinju tko hebe, pa plati liječnike kolikom plaćaš bikove u saboru i svojoj vladi i neće biti štrajka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare