To je to što me zanima!

Liječnik nije kriv za smrt bebe: 'Carski rez stvar je procjene...'

Nakon 12 godina Mihajla Streleca optužnica je teretila da je odabrao nepodoban način porođaja te da je, postupajući nesavjesno, skrivio smrt novorođenčeta u srpnju 2004.
Vidi originalni članak

U obrazloženju presude sudac Milenko Đaković rekao je kako u to vrijeme nije bilo pisanog protokola kako poroditi dijete na zadak te da je carski rez stvar procjene svakog doktora i pojedinačnog slučaja.

Ginekolog Mihajlo Strelec na ponovljenom suđenju na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je oslobođen krivnje da je u srpnju 2004. godine, tijekom porođaja trudnice Jasmine Š. u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, odabrao nepodoban način poroda, te da je, postupajući nesavjesno, skrivio smrt njezina novorođenčeta.

Strelec je na prvom suđenju prije šest godina bio osuđen na godinu dana zatvora, no tu je presudu viši sud ukinuo i vratio slučaj na suđenje drugom sucu. Troškovi postupka koji je potrajao čak 12 i pol godina padaju na teret državnog proračuna.

Sudac Milenko Đaković presudu je donio nakon što je temeljito prostudirao nalaze vještaka koji kažu da je Strelec krivo procijenio, iskaze svjedoka, inače kolega okrivljenog te samog Streleca, koji od prvog dana tvrdi da nije kriv.

- Vještaci kažu da je riječ o lošoj procjeni okrivljenog, da je primijenio nepodoban način liječenja te da smo u ono vrijeme svi bili manje pametniji nego danas. Kažu kriva je procjena, ali i da se neke komplikacije pri porođaju naprosto nisu mogle predvidjeti. Trudnica je došla u bolnicu bez liječničke dokumentacije, nije imala kontroliranu trudnoću, bila je pretila i imala dijabetes. Strelec je posvjedočio da je pregledom uvidio da glava djeteta može proći kroz porođajni kanal i znao je da je ranije rodila jedno mrtvo dijete, a druga velika beba rođena je carskim rezom. A ponovljeni carski rez nosi komplikacije i rizike - objasnio je sudac Đaković. Takva Strelecova procjena nema uporišta za kaznenu odgovornost da je nesavjesno postupao.     

Idi na 24sata

Komentari 92

  • Fenix7 04.02.2017.

    Jedno dijete je rodila mrtvo, drugo carskim rezom, a ovaj je procijenio da glava može proći kroz porođajni kanal iako je dijete okrenuto zatkom... Ne smijem napisati što bi trebalo... :((

  • Cipelcug 04.02.2017.

    Naravno da je kriv i to zato jer nije dobro procijenio. Ne kontam što je tim doktorima ako vide da porod ne teće uredno otvore trbuh i izvade živu i zdravu bebu, korektno završe operaciju i svi živi, zdravi, zadovoljni, veseli i zahvaljuju doktoru.

  • LANA555 04.02.2017.

    Liječnici su zaštičeni ko i političari.Na žalost tu samo dobar advokat može pomoči poput Jadranke.

Komentiraj...
Vidi sve komentare