Obavijesti

News

Komentari 92

Liječnik nije kriv za smrt bebe: 'Carski rez stvar je procjene...'

Liječnik nije kriv za smrt bebe: 'Carski rez stvar je procjene...'
1

Nakon 12 godina Mihajla Streleca optužnica je teretila da je odabrao nepodoban način porođaja te da je, postupajući nesavjesno, skrivio smrt novorođenčeta u srpnju 2004.

VIDEO

U obrazloženju presude sudac Milenko Đaković rekao je kako u to vrijeme nije bilo pisanog protokola kako poroditi dijete na zadak te da je carski rez stvar procjene svakog doktora i pojedinačnog slučaja.

Ginekolog Mihajlo Strelec na ponovljenom suđenju na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je oslobođen krivnje da je u srpnju 2004. godine, tijekom porođaja trudnice Jasmine Š. u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, odabrao nepodoban način poroda, te da je, postupajući nesavjesno, skrivio smrt njezina novorođenčeta.

Strelec je na prvom suđenju prije šest godina bio osuđen na godinu dana zatvora, no tu je presudu viši sud ukinuo i vratio slučaj na suđenje drugom sucu. Troškovi postupka koji je potrajao čak 12 i pol godina padaju na teret državnog proračuna.

Sudac Milenko Đaković presudu je donio nakon što je temeljito prostudirao nalaze vještaka koji kažu da je Strelec krivo procijenio, iskaze svjedoka, inače kolega okrivljenog te samog Streleca, koji od prvog dana tvrdi da nije kriv.

- Vještaci kažu da je riječ o lošoj procjeni okrivljenog, da je primijenio nepodoban način liječenja te da smo u ono vrijeme svi bili manje pametniji nego danas. Kažu kriva je procjena, ali i da se neke komplikacije pri porođaju naprosto nisu mogle predvidjeti. Trudnica je došla u bolnicu bez liječničke dokumentacije, nije imala kontroliranu trudnoću, bila je pretila i imala dijabetes. Strelec je posvjedočio da je pregledom uvidio da glava djeteta može proći kroz porođajni kanal i znao je da je ranije rodila jedno mrtvo dijete, a druga velika beba rođena je carskim rezom. A ponovljeni carski rez nosi komplikacije i rizike - objasnio je sudac Đaković. Takva Strelecova procjena nema uporišta za kaznenu odgovornost da je nesavjesno postupao.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.