To je to što me zanima!

Mađari za obnovu domova daju obiteljima do 10.000 dolara

Prije tjedan dana Orban je objavio i da će ponovo za pet posto smanjiti PDV na stanogradnju sve do kraja 2022., smatrajući da je važno poduprijeti građevinski sektor.
Vidi originalni članak

Mađarska vlada će obiteljima dati do tri milijuna forinti, gotovo 10.000 američkih dolara za obnovu domova, najavila je ministrica za obiteljm, što je posljednja u nizu mjera za poticanje gospodarskog oporavka od pandemije koronavirusa.

Zdravstvena kriza i oporavak koji je sporiji od očekivanog mogli bi se pokazati kao najveća prijetnja desetljetnoj vladavini premijera Viktora Orbana koji se priprema za parlamentarne izbore u prvoj polovici 2022.

PROBLEMI ZBOG KORONE Na granicama svatko ima svoja pravila: Evo što vam treba za ulazak u europske zemlje

Prije tjedan dana Orban je objavio i da će ponovo za pet posto smanjiti PDV na stanogradnju sve do kraja 2022., smatrajući da je važno poduprijeti građevinski sektor. 

"Obitelji s najmanje jednim djetetom će moći zatražiti polovicu troškova obnove, do tri milijuna forinti", kazala je ministrica za obitelj Katalin Novak.

VIDEO: NEKIMA DOPUŠTENO UĆI Mađarska zatvorila granice, ali ne svima: Građani se vraćaju kući zbog obaveznog testiranja

Mađarska, čiji je PDV od 27 posto najveći u Europi, primjenjivala je od 2016. do kraja prošle godine PDV od pet posto na projekte stanogradnje, što je izazvalo stambeni procvat i posljedično potaknulo gospodarski rast na četiri do pet posto.

Ekonomist Peter Virovacz smatra da bi proračunski manjak mogao sljedeće godine doseći oko četiri posto BDP-a. Cilj vlade je bio da to bude do 2,9 posto u proračunu za 2021.

"Ova mjera je odraz vladine politike potpore obiteljima i građevini, no samo takvi potezi teško da mogu obrnuti gospodarski šok uzrokovan pandemijom", rekao je Virivacz

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Hanss_1 16.10.2020.

    koji su to neljudi ti diktatori smanjuju poreze stace reci nasi demokrati na to

  • Borna.2 15.10.2020.

    Ma nemoguće, pa jel nije Orban diktator i fašista? Nešto u zadnje vrijeme građani sve bolje i bolje žive u državama gdje su na ćelu zli diktatori.

  • Tiha Žena 14.10.2020.

    Ne znam znate li ali one energetske obnove fasade višekatnica i slično su obustavljene, sredstva au prenamijenjena za "izvanrednu situaciju Covid19", imate na stranicama ministarstva... to je dio love za fejk testove... hoćete li i ovo obrisati?

Komentiraj...
Vidi sve komentare