To je to što me zanima!

'Malo smo se igrali s vatrom, a kako smo to napravili je tajna'

Na području Vrane i Pakoštana i ove godine se održava spektakl oživljene hrvatske povijesti 'Dani Vitezova vranskih'. Kako je bilo u petak navečer pogledajte u velikoj foto galeriji
Vidi originalni članak

Malo smo se igrali smo se s vatrom, kazao nam je u šali Drago Mlinar (49), okupan u iskricama vatre na Danima vitezova Vranskih u petak. Oko njega je frcalo tako jako da mu se u noći nazirala samo silueta, a prizor je bio čaroban. 

- Riječ je o uglju i petroleju, jer se baziramo na srednjovjekovnim načinima zabave, koristimo prirodne materijale i nema nikakve pirotehnike. Kako to radimo, neću vam reći jer su materijali lako dostupni, a ne bi htio da neki klinac pokuša to raditi kod kuće. Vrlo je bitno biti jako vješt i uvježban, uložiti u to puno posla, ulaganja i rada da bi se izbjegle opekline i gušenje te da bi to tako izgledalo. Ali da, lijepo je za vidjeti kad se pokažu rezultati rada. Mi to vježbamo već sedam-osam godina. Kako puno putujemo po Hrvatskoj i Europi, prikupljali smo saznanja od drugih srednjovjekovnih udruga, pričali o tome, družili se, uvježbavali i na koncu smislili svoju stvar, svoju koreografiju i nastup, jer svako od nas ima svoju ulogu - kaže Mlinar, član udruge Koprivnički mušketiri i haramije.

Haramije su bili, dodaje, regularna vojska na našim prostorima od 16. stoljeća. Ta udruga, kao i brojne druge povijesne udruge, od početka sudjeluje u prizorima bitaka na Danima vitezova Vranskih, ali ovo im je bio prvi 'vatreni' nastup. 

- Bilo je zbilja lijepo i uvijek bude tako, ali ove godine je pun pogodak bio i novi prostor - dodao je. I direktorica Turističke zajednice Pakoštane Danijela Vulin se slaže s njim. 

- Ove godine smo uprizorenje viteškog turnira i  noćne bitke, konjičke predstave, srednjovjekovne obrte te vatreni spektakl s 400-tinjak sudionika međunarodnih viteških skupina preselili 300 metara dalje od Maškovića hana! Neusporedivo je bolje jer smo dobili 'treću dimenziju', svaki je šator na svom podestu umjesto da su svi u nizu kao do sada. Tu je prirodni kameni amfiteatar, rimski akvadukt s tekućom vodom koja žubori iz izvora vode Pećina, doveli smo domaće životinje, ispred svakog šatora zapalili vatru, ukomponirali zvučne i svjetlosne efekte i izazvali totalno oduševljenje posjetitelja - kaže Vulin. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mrTrobec 17.08.2019.

    Sve vitez do viteza mlate Turke,natjeću se hoće li naših dvjesto pogubiti 8,9 000 Turaka,hoće li Sinjani potući njih 600 40 000 Turaka.Hoće li Mikloš Zrinji braneći mađarski Szeget povući sa sobom u smrt bar 15 000 Turaka.Sve je to junaštvo, samo se pitam kako uz tolike junake i ubijene Turke provedosmo 100 godina pod njihovom vlašću.Od Krbavske bitke točnije

Komentiraj...
Vidi sve komentare