Obavijesti

News

Komentari 1

'Malo smo se igrali s vatrom, a kako smo to napravili je tajna'

'Malo smo se igrali s vatrom, a kako smo to napravili je tajna'
15

Na području Vrane i Pakoštana i ove godine se održava spektakl oživljene hrvatske povijesti 'Dani Vitezova vranskih'. Kako je bilo u petak navečer pogledajte u velikoj foto galeriji

VIDEO

Malo smo se igrali smo se s vatrom, kazao nam je u šali Drago Mlinar (49), okupan u iskricama vatre na Danima vitezova Vranskih u petak. Oko njega je frcalo tako jako da mu se u noći nazirala samo silueta, a prizor je bio čaroban. 

- Riječ je o uglju i petroleju, jer se baziramo na srednjovjekovnim načinima zabave, koristimo prirodne materijale i nema nikakve pirotehnike. Kako to radimo, neću vam reći jer su materijali lako dostupni, a ne bi htio da neki klinac pokuša to raditi kod kuće. Vrlo je bitno biti jako vješt i uvježban, uložiti u to puno posla, ulaganja i rada da bi se izbjegle opekline i gušenje te da bi to tako izgledalo. Ali da, lijepo je za vidjeti kad se pokažu rezultati rada. Mi to vježbamo već sedam-osam godina. Kako puno putujemo po Hrvatskoj i Europi, prikupljali smo saznanja od drugih srednjovjekovnih udruga, pričali o tome, družili se, uvježbavali i na koncu smislili svoju stvar, svoju koreografiju i nastup, jer svako od nas ima svoju ulogu - kaže Mlinar, član udruge Koprivnički mušketiri i haramije.

Haramije su bili, dodaje, regularna vojska na našim prostorima od 16. stoljeća. Ta udruga, kao i brojne druge povijesne udruge, od početka sudjeluje u prizorima bitaka na Danima vitezova Vranskih, ali ovo im je bio prvi 'vatreni' nastup. 

- Bilo je zbilja lijepo i uvijek bude tako, ali ove godine je pun pogodak bio i novi prostor - dodao je. I direktorica Turističke zajednice Pakoštane Danijela Vulin se slaže s njim. 

- Ove godine smo uprizorenje viteškog turnira i  noćne bitke, konjičke predstave, srednjovjekovne obrte te vatreni spektakl s 400-tinjak sudionika međunarodnih viteških skupina preselili 300 metara dalje od Maškovića hana! Neusporedivo je bolje jer smo dobili 'treću dimenziju', svaki je šator na svom podestu umjesto da su svi u nizu kao do sada. Tu je prirodni kameni amfiteatar, rimski akvadukt s tekućom vodom koja žubori iz izvora vode Pećina, doveli smo domaće životinje, ispred svakog šatora zapalili vatru, ukomponirali zvučne i svjetlosne efekte i izazvali totalno oduševljenje posjetitelja - kaže Vulin. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca