To je to što me zanima!

Oproštaj od Mandele: Pokopali su ga u selu njegovih predaka

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Dok su lijes s Mandelinim tijelom spuštali u zemlju, vojni helikopteri proletjeli su iznad groblja noseći zastavu Južnoafričke Republike. Uz lijes je bilo oko 450 ljudi
Vidi originalni članak

Južnoafrička Republika pokopala je u nedjelju Nelsona Mandelu i tako zatvorila jedno poglavlje svoje povijesti i otvorila novo u kojem će višerasna demokracija, koju je on osnovao, morati otkriti može li živjeti bez svog središnjeg stupa, piše Reuters.

Nobelovac, koji je 27 godina proveo u zatvoru, pokopan je u selu Qunu, domu svojih predaka, uz oproštaj s vojničkim počastima i tradicionalnim obilježjima svog plemena Xhosa. 

Dok su lijes s Mandelinim tijelom spuštali u zemlju, tri vojna helikoptera proletjela su iznad groblja noseći zastavu JAR-a. Uz 21 topovski hitac, iznad doline je proletjelo i pet mlaznih aviona.

- Tvoj je put do slobode bio uistinu dug, a sada si ostvario konačnu slobodu u naručju svoga stvoritelja - rekao je kapelan na groblju, na kojem je pokopano i troje Mandeline djece. Oko lijesa je bilo 450 rođaka, političkih vođa i stranih gostiju među kojima su bili britanski princ Charles, Jesse Jackson i Oprah Winfrey. 

Na oproštaj u velikom šatoru u selu ranije je stiglo oko 4500 ljudi, a predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma sjedio je uz Mandelinu udovicu Gracu Machel i bivšu suprugu Winnie Mandela. Mandelin bliski prijatelj, Ahmed Kathrada, s kojim je bio u zatvoru, rekao je kako će Mandela uvijek simbolizirati oprost i pomirenje. Dodao je da je izgubio brata te da je u njegovu životu sada praznina i da ne zna kome se okrenuti. Na pozornici, na kojoj su se brojni uzvanici opraštali od Mandele, bilo je i 95 svijeća, za svaku godinu njegova života. Mandela je pokopan i po običajima plemena Xhosa, kojem pripada. To znači da su tijelo  omotali u kožu leoparda, kako bi pokazali poštovanje, a zaklali su i vola. Na pogreb su također neki stigli noseći leopardove kože kako bi pokazali svoj viši status u klanovima.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • mdoroslo 15.12.2013.

    Hvala ti Madiba, teško će se naći tvoj nasljednik.

  • bbbdado 15.12.2013.

    Jedan od največih , zbogom

  • sly mars 15.12.2013.

    za naše prostore totalno nebitan lik, bolje dajte izvještaj kako je u Kući cvijeća!

Komentiraj...
Vidi sve komentare