Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Oproštaj od Mandele: Pokopali su ga u selu njegovih predaka

Dok su lijes s Mandelinim tijelom spuštali u zemlju, vojni helikopteri proletjeli su iznad groblja noseći zastavu Južnoafričke Republike. Uz lijes je bilo oko 450 ljudi

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
22 komentara

Južnoafrička Republika pokopala je u nedjelju Nelsona Mandelu i tako zatvorila jedno poglavlje svoje povijesti i otvorila novo u kojem će višerasna demokracija, koju je on osnovao, morati otkriti može li živjeti bez svog središnjeg stupa, piše Reuters.

Nobelovac, koji je 27 godina proveo u zatvoru, pokopan je u selu Qunu, domu svojih predaka, uz oproštaj s vojničkim počastima i tradicionalnim obilježjima svog plemena Xhosa. 

Dok su lijes s Mandelinim tijelom spuštali u zemlju, tri vojna helikoptera proletjela su iznad groblja noseći zastavu JAR-a. Uz 21 topovski hitac, iznad doline je proletjelo i pet mlaznih aviona.

- Tvoj je put do slobode bio uistinu dug, a sada si ostvario konačnu slobodu u naručju svoga stvoritelja - rekao je kapelan na groblju, na kojem je pokopano i troje Mandeline djece. Oko lijesa je bilo 450 rođaka, političkih vođa i stranih gostiju među kojima su bili britanski princ Charles, Jesse Jackson i Oprah Winfrey. 

Na oproštaj u velikom šatoru u selu ranije je stiglo oko 4500 ljudi, a predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma sjedio je uz Mandelinu udovicu Gracu Machel i bivšu suprugu Winnie Mandela. Mandelin bliski prijatelj, Ahmed Kathrada, s kojim je bio u zatvoru, rekao je kako će Mandela uvijek simbolizirati oprost i pomirenje. Dodao je da je izgubio brata te da je u njegovu životu sada praznina i da ne zna kome se okrenuti. Na pozornici, na kojoj su se brojni uzvanici opraštali od Mandele, bilo je i 95 svijeća, za svaku godinu njegova života. Mandela je pokopan i po običajima plemena Xhosa, kojem pripada. To znači da su tijelo  omotali u kožu leoparda, kako bi pokazali poštovanje, a zaklali su i vola. Na pogreb su također neki stigli noseći leopardove kože kako bi pokazali svoj viši status u klanovima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message