To je to što me zanima!

Marić: INA nije samo financijsko pitanje. Rezultat proračuna bit će bolji od plana u rebalansu

Na pitanje što će Vlada učiniti da najsiromašniji najmanje osjete poskupljenja energenata, Marić kaže da još ne znaju parametre, ali kako će pravovremeno reagirati
Vidi originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić za RTL Danas komentirao je odluku oko Ine, ali i govorio o rastu troškova i inflaciji. Na pitanje je li mu laknulo nakon odluke da se INA neće otkupiti jer ne treba stvoriti novac za otkup dionica, rekao je: "Iz te perspektive možemo reći da, ali to je razumna odluka. Od prvog obraćanja nastojimo raditi u nacionalnim interesima. Ovo nije samo financijsko pitanje, puno je šire od toga."

Na pitanje je li prelazak na arbitražu produžavanje neispunjenog obećanja na nekoliko godina, Marić kaže da će se vidjeti kako će proces ići dalje.

- Mislim da je ovo bila razumna odluka s naše strane, učiniti ovaj iskorak danas. Novi momenti su došli - kaže ministar.

Dodao je da bi se novac pronašao, da se donijela drugačija odluka. 

Na pitanje bi li zaduživanje bila opcija, govori kako je uvijek isti princip za stavke u proračunu, ili zaduživanje ili prodaja imovine. 

ODGOVORILI VLADI MOL: Dioničarski ugovor može se mijenjati samo sporazumno

Rast cijene plina i struje: 'Pravovremeno ćemo reagirati'

Ministar Ćorić je najavio skuplji plin i struju, a na pitanje što će Vlada učiniti da najsiromašniji to najmanje osjete, Marić kaže da još ne znaju parametre, ali kako će pravovremeno reagirati. Ne želi špekulirati jesu li vaučeri opcija.

- Za iduću godinu, i ne samo za iduću, proteklih nekoliko mjeseci, imamo podatke za studeni, iduće mjesece da ce doći do dodatnog ubrzanja inflacije - rekao je. 

Govoreći o najsiromašnijima, kaže da postoji mogućnost pomoći kroz gospodarski rast, rast plaća standarda pa tako anulirati efekte povećanja cijena.

Ipak, Vlada se umiješala u rast cijena goriva, a kako će reagirati sada, ministar kaže da je i u pandemiji našla odgovor, to će biti i sada. O postupcima ne želi govoriti, a tvrdi da sve ovisi o tome kakvi će biti parametri.

- Ako nešto ide izvan kontrole na globalnoj razini mi dobijemo signale vodećih ljudi koji kažu kako će ovaj efekt inflacije krenuti ispuhivanje. Mi smo svjesni toga da ako do toga dođe, dogodile su se i događaju se strukturni problemi - rekao je i navodi poremećenost opskrbnih lanaca, tržište rada, sve zbog pandemije.  

Na pitanje  hoće li uvođenje eura biti udar na standard građana nadovezao se na inflaciju pa rekao kako brojke pokazuju da bi inflacija u proteklih nekoliko mjeseci u ovom razdoblju puno viša od efekta koji bi euro i relativno zaokruživanje cijena mogao kao takav imati.

- Mi smo najavili da će od kolovoza biti dualno iskazivanje cijena i ta obveza će biti minimalno nakon godinu dana od uvođenja eura - naveo je.  

VLADA TRAŽI REVIZIJU Ćorić o reviziji arbitraže INA-e: Zbog presude Vrhovnog suda sada smo u puno boljoj poziciji

Proračun i krpanje zdravstva

Komentirali su i probleme u zdravstvu, a na pitanje kad će prestati krpati rupe, kaže da bi bilo sjajno kad bi samo Covid bio problem, ali da su problem i stari dugovi koji rastu. Najavio je i reformu, kojoj je vidio samo segmente. Kaže i da sada ne postoji mogućnost da se uvede smanjenje PDV-a za ugostitelje.

Ne želi se hvaliti koliko se dobro proračun puni u ovo vrijeme, jer, kaže, odmah rastu apetiti.

- Ostala su dva dana, mogu reći da će porezni prihodi biti iznad plana. Vjerujem u naplatu PDV-a da će ići preko, doprinosi isto preko, trošarine unutar plana. Porez na dobit nešto ispod, rashodi će biti malo ispod. Rezultat proračuna bit će bolji nego je predviđeno u rebalansu. Negdje smo, možda i na razini od 4 posto BDP-a - rekao je.

 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • Hrvazistanac 31.12.2021.

    Kako to da nije s kriminalcima u plusu ;)))

  • blatan sokak 30.12.2021.

    Naša ina trenutno vrijedi koliko kravlji drek. Toliko

  • x00x 30.12.2021.

    kako ono stoji zadnja tvoja firma maricu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare