News

Komentari 14

Ćorić o reviziji arbitraže INA-e: Zbog presude Vrhovnog suda sada smo u puno boljoj poziciji

Ćorić o reviziji arbitraže INA-e: Zbog presude Vrhovnog suda sada smo u puno boljoj poziciji

Rok za pokretanje arbitraže je 8. veljače 2022., a Ćorić kaže kako će oni postupak pokrenuti u siječnju i da odgovor očekuju do kraja sljedeće godine

Nakon sjednice Vlade ministar gospodarstva Tomislav Ćorić govorio je o reviziji arbitraže u vezi INA-e.

- Uputit ćemo zahtjev protiv arbitražnog pravorijeka iz 2016. godine. To će se dogoditi pred švicarskim saveznim Vrhovnom sudom. Analizirali smo postupke RH i Vrhovnog suda od prije mjesec dana - rekao je Ćorić, prenosi N1.

- Slična revizija je pokrenuta u 2016. godine, ali sad imamo bitne promijenjene okolnosti jer je Vrhovni sud potvrdio presudu protiv Sanadera i Hernadija i zato smatramo da je naša pravna pozicija puno bolja nego 2016. godine. S obzirom na novonastale okolnosti i da RH zahtijeva reviziju arbitrarne odluke iz 2016., proces komunikacije s mađarskom stranom – MOL-om,  od sada do okončanja zaustaviti - pojasnio je Ćorić.

Rok za pokretanje revizije je 8. veljače 2022. godine.

- Mi ćemo to pokrenuti početkom siječnja. U prošlom slučaju je taj proces trajao 8-9 mjeseci, dakle očekujemo odgovor do kraja godine - rekao je Ćorić.

Ćorić kaže kako nije riječ o manevru jer je Hrvatska za realnu otkupnu cijenu imala novac.

- Što se tiče ove naše pravne akcije, ona je rezultat pravomoćne presude Vrhovnog suda RH i nastanka novih okolnosti za koje držimo da bi mogle promijeniti našu poziciju u postupku. Ako dođe do revizije, ako Vrhovni sud potvrdi našu poziciju, tada kreće novi arbitražni postupak - rekao je Ćorić.

- Ina će ove godine imati dobar rezultat, prije svega zbog porasta cijena goriva - dodao je.

Kaže kako od otkupa INA-e nisu odustali ni zbog ulaska u eurozonu ni javog duga.

- Hrvatska i Mađarska snaga nisu se mogle dogovoriti oko otkupa cijene. Nismo pronašli zajednički jezik - rekao je Ćorić.

 

Najčitaniji članci