To je to što me zanima!

Marić: 'Za božićnice treba 270 milijuna kn, naći ćemo način'

Taj novac nije predviđen u okviru rebalansa proračuna, no da ne riskiramo tužbe, naći ćemo način kako isplatiti te božićnice. Moguće da se jedan dio isplati u siječnju, kaže Marić
Vidi originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade objasnio je u Banskim dvorima odakle će namaknuti sredstva za isplatu božićnica za zaposlene u javnim i državnim službama, što je na sjednici najavio premijer Andrej Plenković. 

- Znate da u okviru rebalansa za 2016., koju je Hrvatski sabor nedavno usvojio, ta sredstva nisu predviđena. Naša originalna ideja nije predviđala sredstva za isplatu božićnica, međutim sada u okolnostima u kojima se nalazimo, a to je da nismo uspjeli napraviti produljenje, odnosno dopune temeljnog kolektivnog ugovora i ispregovarati drugačije, ta obveza i pravo zaposlenika stoji i postoji. Vlada će se kao i uvijek odgovorno ponašati prema proračunskim sredstvima i novcima proračunskih obveznika. Da ne riskiramo tužbe, naći ćemo način kako isplatiti te božićnice - rekao je Marić dodavši kako će se isplatiti do kraja godine u okviru preraspodjela do pet posto svih proračunskih korisnika.

- Na tome smo već počeli raditi. Zadržavamo mogućnost eventualno jednog dijela isplate u siječnju, ali držimo se orginalnog scenarija da se isplati kompletna božićnica u prosincu - istaknuo je te dodao kako će trošak biti oko 270 milijuna kuna. 

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice raspravljala o amandmanima koji su podneseni na prijedlog Državnog proračuna, no nikako nije htio otkriti koliko su ih prihvatili i odbacili. Nekoliko puta ponovio je kako će se sve saznati na sutrašnjoj sjednici. Ukupna vrijednost svih amandmana na rashodnoj strani je preko devet milijardi kuna. 

Na proračun je podneseno 132 amandmana

- Ukupno je podneseno 132 amandmana od kojih se 131 odnosi na rashodnu stranu proračuna. Najveći dio, 127 njih je na Državni proračun, četiri se odnose na izvanproračunske korisnike, a jedan na dio prihodne strane proračuna. Ukupna vrijednost svih amandmana na rashodnoj strani je preko devet milijardi kuna. Sutra ćete sve čuti tijekom rasprave u Saboru- rekao je.  

Otkrio je samo kako se najveći broj amandmana odnosi na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

- Ministar Butković, recimo, ima 10- ak amandmana, ministar zdravstva također, moja malenkost…- rekao je, a na pitanje zašto je tajna da se ne može prije saznati barem koliko su ih prihvatili, a koliko odbili, Marić kaže kako nije nikakva tajna te da će se Vlada očitovati oko svih amandmana sutra, u četvrtak u Saboru kada je na dnevnom redu izglasavanje Državnog proračuna za 2017. godinu.

Idi na 24sata

Komentari 235

  • tomica4 16.12.2016.

    Caca dao pare a radnici ostali praznog đepa.srammmmoota

  • LANA555 15.12.2016.

    Bitno je da je Marič dao Predsjednici za ribe i za preseljenja ureda.Evo danas je preselila ured na tri dana u Virovitici. Išla je razgovarat kako otvorit firme i poduzeča.Želudac me boli od tih cirkusa.

  • tuti fruti 11 15.12.2016.

    Daješ božićnice ljudima koji plaću primaju na državnim jaslama .

Komentiraj...
Vidi sve komentare