Obavijesti

News

Komentari 235

Marić: 'Za božićnice treba 270 milijuna kn, naći ćemo način'

Marić: 'Za božićnice treba 270 milijuna kn, naći ćemo način'
1

Taj novac nije predviđen u okviru rebalansa proračuna, no da ne riskiramo tužbe, naći ćemo način kako isplatiti te božićnice. Moguće da se jedan dio isplati u siječnju, kaže Marić

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade objasnio je u Banskim dvorima odakle će namaknuti sredstva za isplatu božićnica za zaposlene u javnim i državnim službama, što je na sjednici najavio premijer Andrej Plenković. 

- Znate da u okviru rebalansa za 2016., koju je Hrvatski sabor nedavno usvojio, ta sredstva nisu predviđena. Naša originalna ideja nije predviđala sredstva za isplatu božićnica, međutim sada u okolnostima u kojima se nalazimo, a to je da nismo uspjeli napraviti produljenje, odnosno dopune temeljnog kolektivnog ugovora i ispregovarati drugačije, ta obveza i pravo zaposlenika stoji i postoji. Vlada će se kao i uvijek odgovorno ponašati prema proračunskim sredstvima i novcima proračunskih obveznika. Da ne riskiramo tužbe, naći ćemo način kako isplatiti te božićnice - rekao je Marić dodavši kako će se isplatiti do kraja godine u okviru preraspodjela do pet posto svih proračunskih korisnika.

- Na tome smo već počeli raditi. Zadržavamo mogućnost eventualno jednog dijela isplate u siječnju, ali držimo se orginalnog scenarija da se isplati kompletna božićnica u prosincu - istaknuo je te dodao kako će trošak biti oko 270 milijuna kuna. 

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice raspravljala o amandmanima koji su podneseni na prijedlog Državnog proračuna, no nikako nije htio otkriti koliko su ih prihvatili i odbacili. Nekoliko puta ponovio je kako će se sve saznati na sutrašnjoj sjednici. Ukupna vrijednost svih amandmana na rashodnoj strani je preko devet milijardi kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na proračun je podneseno 132 amandmana

- Ukupno je podneseno 132 amandmana od kojih se 131 odnosi na rashodnu stranu proračuna. Najveći dio, 127 njih je na Državni proračun, četiri se odnose na izvanproračunske korisnike, a jedan na dio prihodne strane proračuna. Ukupna vrijednost svih amandmana na rashodnoj strani je preko devet milijardi kuna. Sutra ćete sve čuti tijekom rasprave u Saboru- rekao je.  

Otkrio je samo kako se najveći broj amandmana odnosi na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

- Ministar Butković, recimo, ima 10- ak amandmana, ministar zdravstva također, moja malenkost…- rekao je, a na pitanje zašto je tajna da se ne može prije saznati barem koliko su ih prihvatili, a koliko odbili, Marić kaže kako nije nikakva tajna te da će se Vlada očitovati oko svih amandmana sutra, u četvrtak u Saboru kada je na dnevnom redu izglasavanje Državnog proračuna za 2017. godinu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 235
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'
DRAMA OBITELJI IZ ZAGREBA

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'

Marcella i Nevenko imaju troje djece. Dvoje ide u vrtić, ali treće ne može jer su mijenjali pravilnik. Marcella zbog toga ne može raditi
Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...