To je to što me zanima!

Matijević proziva: Gradska vlast šuti o sudbini Brodosplita

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Davor Matijević prozvao je u nedjelju splitsku gradsku vlast zbog šutnje o sudbini Brodosplita, "jednog od posljednjih simbola grada", čiji su radnici zadnju plaću primili u siječnju
Vidi originalni članak

"Od tišine strojeva u Brodosplitu sablaznija je tišina gradske politike koja o tome ne raspravlja, niti upozorava da je bez posla ostalo oko tisuću Splićana", rekao je Matijević na konferenciji za novinare.

PRIJEDLOG STIGAO NA SUD Traže predstečaj za Brodosplit

Ističe da nije problem samo škver u kojem se ugasila proizvodnja, već da radništvo danas čine i prosvjetni radnici, te medicinske sestre kojih u splitskom KBC- u nedostaje 500 "da bi bili na razini zagrebačkog Rebra".

"Oni su potplaćeni, a mi se onda čudimo zašto odlaze iz Hrvatske", kazao je i ustvrdio kako je Split previše okrenut turizmu, premalo radu.

Da politika može reagirati na probleme, pokazao je na primjeru Trogira i njegova gradonačelnika Ante Bilića koji je pomogao Brodotrogiru.

TUŽAN USKRS Pola radnika splitskog škvera još nije dobilo plaću za veljaču

Bilić se slaže s Matijevićem da u slučaju škvera "politika ne smije šutjeti", da se država mora intenzivnije uključiti.

"Najlakše je reći 'to je privatno vlasništvo i nije nas briga', no svaka ozbiljna država štiti svoju industriju", kaže Bilić.

Upitan kako je Trogir konkretno pomogao radnicima Brodotrogira, odgovorio je da su u više navrata imali sjednice gradskog vijeća na koje su dolazili predstavnici Ministarstva gospodarstva nakon čega su dali socijalnu pomoć svima koji nisu primali plaće, ustrajavši u poštivanju radničkih prava, isplati otpremnina i ostaloga.

U PONEDJELJAK SASTANAK U HBOR-U Zaustavlja se proizvodnja u Brodosplitu. Debeljak: 'Moglo se spriječiti, HBOR bi i zaradio'

"Kroz djelovanje sa radnicima i sindikatima smo napravili pritisak zbog kojega su se poštovala radnička prava. Brodotrogir još uvijek posluje, ima oko 350 radnika, preorijentirali su se na gradnju manjih brodova, ali i specijalnih novogradnji. Rade remont, jedan dio je otišao u nautiku, nije došlo do prenamjene zemljišta jer je to još uvijek industrijska zona tako da imaju svoju perspektivu", kazao je Bilić.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare